Advanced Surveying MCQ Exam – Set 06

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The stereo plotting instruments are generally manufactured on the principle of

(A) Optical projection
(B) Optical mechanism projection
(C) Mechanical projection
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. For plane ground the scale of a vertical photograph will be same as that of a tiled photograph along the photo parallel through

(A) Isocenter
(B) Plumb point
(C) Principal point
(D) None of these

Answer: (A) Isocenter


Q3. The point where vertical line passing through the perspective centre intersects the plane of the photograph, is known as

(A) Photo plumb point
(B) Plumb point
(C) Nadir point
(D) Isocenter

Answer: (A) Photo plumb point


Q4. The altitudes of a circumpolar star at culminations are 70° and 10°, both culminations being north of zenith. The latitude of the place, is

(A) 80°
(B) 70°
(C) 60°
(D) 40°

Answer: (D) 40°


Q5. Assuming human normal vision distance 25 cm, smallest measurable angle 20″, and intraocular distance 6.5 cm, the smallest depth to be discerned is

(A) 0.1 mm
(B) 0.5 mm
(C) 1.00 mm
(D) 1.1 mm

Answer: (A) 0.1 mm


Q6. Stellar astronomy deals with

(A) Plane surveying
(B) Geodetic surveying
(C) Star observations
(D) Planet observations

Answer: (C) Star observations


Q7. If the general ground level of any area is 10% of the flying height, the principal points may be used as the centers of radial directions for small scale mapping even in tilted photograph up to

(A) 1°
(B) 2°
(C) 3°
(D) 4°

Answer: (C) 3°


Q8. The altitude of a circumpolar star is maximum when it is

(A) At east elongation
(B) At upper culmination
(C) At west elongation
(D) At lower culmination

Answer: (B) At upper culmination


Q9. The point where a vertical line through the optical centre of the camera lens intersects the ground, is known as

(A) Ground principal point
(B) Ground plumb point
(C) Iso-centre
(D) Perspective centre

Answer: (B) Ground plumb point


Q10. The plane at right angle to the zenith-nadir line and passing through the centre of the earth, is called

(A) Rational horizon
(B) True horizon
(C) Celestial horizon
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. If v, t and f/H are the ground speed of the aircraft, the shutter speed of the camera and the scale of the photograph respectively, then the amount of image displacement

(A) i = v. t. H/f
(B) i = v. f/t. H
(C) i = v. t. (f/H)
(D) i = t. H/v. f

Answer: (C) i = v. t. (f/H)


Q12. The altitude of a heavenly body is its angular distance, measured on the vertical circle passing through the body, above

(A) Equator
(B) Horizon
(C) Pole
(D) None of these

Answer: (B) Horizon


Q13. The equation which is obtained by multiplying each equation by the coefficient of its unknowns and by adding the equations thus formed, is known as

(A) Observation equation
(B) Conditional equation
(C) Normal equation
(D) None of these

Answer: (C) Normal equation


Q14. The negative sign is assigned to

(A) Reduction to mean sea level
(B) Correction for horizontal alignment
(C) Correction for slope
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. A star may culminate at zenith if its declination is

(A) Greater than the longitude of the place
(B) Less than the latitude of the place
(C) Equal to the latitude of the place
(D) None of these

Answer: (C) Equal to the latitude of the place


Advanced Surveying MCQ and Answers – All Set


We hope the given Civil Engineer’s Advanced Surveying MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Advanced Surveying MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering Advanced Surveying MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment