Advanced Surveying Multiple Choice Test 13

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The method of surveying by triangulation was first introduced by the Dutchman Snell in

(A) 1600
(B) 1615
(C) 1630
(D) 1650

Answer: (B) 1615


Q2. For any star to be a circumpolar star, its

(A) Declination must be 0°
(B) Declination must be 90°
(C) Distance from the pole must be less than the latitude of the observer
(D) Hour angle must be 180°

Answer: (C) Distance from the pole must be less than the latitude of the observer


Q3. The Polaris remains below horizon at

(A) 10° N
(B) 50° N Latitude
(C) Equator
(D) 5° S latitude

Answer: (D) 5° S latitude


Q4. In a truly vertical photograph,

(A) Principal point coincides the isocenter
(B) Iso-centre coincides the plumb point
(C) Plumb point coincides the principal point
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. The scale of a tilted photograph of focal length f taken from an altitude H, along the plate parallel through principal point is

(A) f/H sec θ
(B) f sec θ/H
(C) f/H
(D) f/H cos ½θ

Answer: (A) f/H sec θ

Q6. At upper culmination, the pole star moves

(A) Eastward
(B) Westward
(C) Northward
(D) Southward

Answer: (B) Westward


Q7. The average eye base is assumed as

(A) 58 mm
(B) 60 mm
(C) 62 mm
(D) 64 mm

Answer: (D) 64 mm


Q8. Parallax bar measures

(A) Parallax
(B) Height
(C) Parallax difference
(D) Height difference

Answer: (C) Parallax difference


Q9. The declination and right ascension of the sun becomes 23° 27′ N and 90° respectively on

(A) March 21
(B) June 21
(C) September 21
(D) December 22

Answer: (B) June 21


Q10. The parallax of a point on the photograph is due to

(A) Ground elevation
(B) Flying height
(C) Length of air base
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. The time interval between successive transits of the moon, is

(A) 24 hours 10 minutes
(B) 20 hours 25 minutes
(C) 24 hours 50 minutes
(D) 23 hours 50 minutes

Answer: (C) 24 hours 50 minutes


Q12. The declination and right ascension of the sun becomes 23° 27′ S and 270° respectively on

(A) March 21
(B) June 21
(C) September 21
(D) December 22

Answer: (D) December 22


Q13. From the principal point the horizon point lies on the principal line at a distance of

(A) f tan θ
(B) f sin θ
(C) f cot θ
(D) f cos θ

Answer: (A) f tan θ


Q14. If a star whose declination is 60° N culminates at zenith, its altitude at the lower culmination, is

(A) 10°
(B) 20°
(C) 30°
(D) 40°

Answer: (C) 30°


Q15. The great circle whose plane is perpendicular to the axis of rotation of the earth, is called

(A) Equator
(B) Terrestrial equator
(C) 0° latitude
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Advanced Surveying MCQ and Answers – All Set


We hope the given Civil Engineer’s Advanced Surveying MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Advanced Surveying MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering Advanced Surveying MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment