Advanced Surveying Objective Questions and Answers – Set 02

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. If the distance between the projectors is altered by a movement along X-axis of one projector,

(A) The length of the air base is increased
(B) The scale of the model is altered
(C) y-parallax is not affected
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. Pick up the correct statement from the following:

(A) Centre of the celestial sphere is taken as the position of the observer
(B) Centre of the celestial sphere is taken as the centre of the earth
(C) Stars move and maintain their relative positions
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q3. International Date Line is located along

(A) Standard meridian
(B) Greenwich meridian
(C) Equator
(D) 180° longitude

Answer:(D) 180° longitude


Q4. On vertical photographs, height displacement is

(A) Positive for points above datum
(B) Negative for points below datum
(C) Zero for points vertically below the air station
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. Pick up the correct statement from the following:

(A) One degree of longitude has greatest value at the equator
(B) One degree of longitude has greatest value at the poles
(C) One degree of longitude has the same value everywhere
(D) One degree of latitude decreases from the equator to the poles

Answer: (A) One degree of longitude has greatest value at the equator


Q6. Homologous points are

(A) Opposite corners of a photograph
(B) Nodal points of the camera lens
(C) Corresponding points on the ground and photograph
(D) Plumb points of stereo pair of photographs

Answer: (C) Corresponding points on the ground and photograph


Q7. At the first point of Aeries, the sun moves

(A) Northward
(B) Southward
(C) From south to north of the equator
(D) From north to south of the equator

Answer: (C) From south to north of the equator


Q8. If ‘δ’ is the declination of the star and ‘φ’ is the latitude of the observer, then the azimuth of the star at elongation is given by

(A) sin z = sec φ . cos δ
(B) cos z = sec φ . cos δ
(C) tan z = sec φ . cos δ
(D) None of these

Answer: (A) sin z = sec φ . cos δ


Q9. The point on the celestial sphere vertically below the observer’s position, is called

(A) Zenith
(B) Celestial point
(C) Nadir
(D) Pole

Answer: (C) Nadir


Q10. The difference in longitude of two places expressed in time is equal to the difference in their

(A) Sidereal time
(B) Apparent solar time
(C) Mean solar time
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. Pick up the incorrect statement from the following. High oblique photographs

(A) May have tilt up to 30°
(B) May include the image of the horizon
(C) May not include the image of the horizon
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q12. If α is the observed altitude, the refraction correction in seconds, is

(A) 58″ cot α
(B) 58″ tan α
(C) 58 sin α
(D) 58 cos α

Answer: (A) 58″ cot α


Q13. Pick up the in-correct statement from the following:

(A) Correction for refraction is always negative
(B) Correction for parallax is always positive
(C) Correction for semi-diameter is always negative
(D) Correction for dip is always negative

Answer: (C) Correction for semi-diameter is always negative


Q14. If ‘δ’ is the declination of the star and ‘φ’ is the latitude of the observer then the hour angle of the star at elongation is given by

(A) sin H = tan φ . cot δ
(B) cos H = tan φ . cot δ
(C) tan H = tan φ . cot δ
(D) None of these

Answer: (B) cos H = tan φ . cot δ


Q15. Polaris is usually observed for the determination of the azimuth when it is

(A) At culmination
(B) At elongation
(C) Neither at culmination nor at elongation
(D) Either at culmination or at elongation

Answer: (B) At elongation


Advanced Surveying MCQ and Answers – All Set


We hope the given Civil Engineer’s Advanced Surveying MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Advanced Surveying MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering Advanced Surveying MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment