Advanced Surveying Objective Questions and Answers – Set 03

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. If θ and δ be the latitude of a place and declination of a star respectively, the upper culmination of the star will be north of zenith if its zenith distance, is

(A) δ – θ
(B) θ – δ
(C) θ + δ
(D) (θ + δ)/2

Answer: (A) δ – θ


Q2. If ‘f’ is the focal length of the camera lens and ‘θ’ is the angle of tilt, the distance of the plumb point from the principal point will be

(A) f sin θ
(B) f cos θ
(C) f tan θ
(D) f sec θ

Answer: (C) f tan θ


Q3. The station pointer is generally used in

(A) Triangulation surveying
(B) Astronomical surveying
(C) Hydrographical surveying
(D) Photogrammetric surveying

Answer: (C) Hydrographical surveying


Q4. The sidereal day is the time interval between two successive upper transits of

(A) Mean sun
(B) First point of Aries
(C) First point of Libra
(D) The polar star

Answer: (B) First point of Aries


Q5. The coverage is least if photography is

(A) High oblique
(B) Low oblique
(C) Vertical
(D) None of these

Answer: (C) Vertical


Q6. While making astronomical observations, the observer is mainly concerned with

(A) The direction of the vertical, the axis of rotation of the instrument
(B) The direction of the poles of the celestial sphere
(C) The direction of the star from the instrument
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. An aerial photograph may be assumed as

(A) Parallel projection
(B) Orthogonal projection
(C) Central projection
(D) None of these

Answer: (C) Central projection


Q8. The latitude (λ) of a place and the altitude (α) of the pole are related by

(A) λ = α
(B) λ = 90° – α
(C) λ = α – 90°
(D) λ = 180° – α

Answer: (A) λ = α


Q9. Right ascension of a heavenly body is its equatorial angular distance measured

(A) Westward from the first point of Libra
(B) Eastward from the first point of Aeries
(C) Westward from the first point of Aeries
(D) Eastward from the first point of Libra

Answer: (B) Eastward from the first point of Aeries


Q10. The slotted template method

(A) Is prepared, by graphical method
(B) Is suitable for large areas with less control
(C) Is rapid and accurate
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. The principal line is the line joining the principal point and

(A) Nadir
(B) Isocenter
(C) Perspective centre
(D) None of these

Answer: (B) Isocenter


Q12. The correction applied to the measured base of length ‘L’ is

(A) Tension = (P – Ps)L/AE
(B) Sag = L3w²/24P² where w is the weight of tape/m
(C) Slope = (h²/2L) + (h4/8L3) where h is height difference of end supports
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q13. The latitude of the observer’s position, is

(A) Elevation of the elevated pole
(B) Declination of the observer’s zenith
(C) Angular distance along the observer’s meridian between equator and the observer
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. The parallax equation Δp = BmΔh/H – h is applicable to entire overlap of the photographs only if parallax is measured

(A) Normal to base line
(B) Parallel to base line
(C) Both (a) and (b)
(D) Neither (a) nor (b)

Answer: (B) Parallel to base line


Q15. Pick up the in-correct statement from the following:

(A) Apparent solar time is measured from the lower transit of the true sun
(B) Mean solar time is measured from the lower transit of the mean sun
(C) Sidereal time is measured from the lower transit of the first point of Aries
(D) Sidereal time is measured from the upper transit of the first point of Aries

Answer: (D) Sidereal time is measured from the upper transit of the first point of Aries


Advanced Surveying MCQ and Answers – All Set


We hope the given Civil Engineer’s Advanced Surveying MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Advanced Surveying MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering Advanced Surveying MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment