Airport Engineering Multiple Choice Questions and Answers – Set 06

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) In single engine aeroplanes, the engine is provided in the nose of the aircraft
(B) In double engine aeroplanes, one engine on either wing is placed symmetrically
(C) In three engine aeroplanes, two engines are placed on both wings and one engine is placed in the tail
(D) None of these

Answer: (C) In three engine aeroplanes, two engines are placed on both wings and one engine is placed in the tail


Q2. In approach areas of runways equipped with instrumental landing facilities any object within 4.5 km distance from runway end shall be considered as an obstruction if its height is more than

(A) 20 m
(B) 30 m
(C) 45 m
(D) 51 m

Answer: (B) 30 m


Q3. Pick up the correct statement from the following:

(A) Approximate geometric centre of the landing area, is called air port reference point
(B) The boundaries of horizontal surface and conical surface are marked with reference to air port reference point
(C) The location of the air port on a map is the position of air port reference point
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. The length of runway is increased per 300 m rise above M.S.L.

(A) 3 %
(B) 4 %
(C) 5 %
(D) 7 %

Answer: (D) 7 %


Q5. The thickness design of the pavement, is decided on the load carried by

(A) Main gears
(B) Nose wheel
(C) Tail wheel
(D) All the above

Answer: (A) Main gears


Q6. Pick up the correct statement from the following:

(A) Tar concrete pavements are suitable if fuel spillage occurs
(B) Rubberized tar concrete hot blast as well as spillage
(C) Epoxy asphalt concrete sets in very small time
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. As per ICAO, for airports serving big aircrafts, the crosswind component should not exceed

(A) 15 kmph
(B) 25 kmph
(C) 35 kmph
(D) 45 kmph

Answer:(C) 35 kmph


Q8. Pick up the correct statement from the following:

(A) Landing speed is directly proportional to the wing loading
(B) Wing loading remaining constant, the take off distance is directly proportional to the powder loading
(C) Neither (a) nor (b)
(D) Both (a) and (b)

Answer: (D) Both (a) and (b)


Q9. For Class ‘A’ Air port the difference of reduced levels of higher and lower edges of the conical surface, is

(A) 25 m
(B) 50 m
(C) 75 m
(D) 100 m

Answer: (D) 100 m


Q10. The engine failure case for determining the basic runway length may require

(A) Only clearway
(B) Only stop way
(C) Either a clearway or a stop-way
(D) Either a clearway or a stop-way or both

Answer: (D) Either a clearway or a stop-way or both


Q11. The threshold markings are

(A) 4 m wide
(B) 1 m clear space between adjacent
(C) Placed symmetrically on either side of the runway centre line
(D) All the above

Answer:(D) All the abov


Q12. From the end of an instrumental runway, the approach surface rises outwards

(A) 1 in 20
(B) 1 in 30
(C) 1 in 40
(D) 1 in 50

Answer: (D) 1 in 50


Q13. Beaufort scale is used to determine

(A) Strength of winds
(B) Direction of winds
(C) Height of air-crafts
(D) None of these

Answer: (A) Strength of winds


Q14. The maximum value of the angle of turning of the nose gear large jet aircrafts, is limited to

(A) 20°
(B) 30°
(C) 45°
(D) 60°

Answer:(D) 60°


Q15. Assertion A: The width of a taxiway is smaller than the runway width.
Reason R: The speed of the aircraft on a taxiway is greater than that on runway.
Select your answer based on coding system given below

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (C) A is true but R is false


Airport Engineering MCQ and Answers – All Set


We hope the given Airport Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Airport Engineering. If you have any queries related to Airport Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment