Airport Engineering Online Test Questions with Answers – Set 04

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The length of clear zone for none instrument runway of a small aircraft is

(A) 150 m
(B) 300 m
(C) 600 m
(D) 750 m

Answer: (B) 300 m


Q2. The coordinates of the ends of a runway are (5000, 5000) and (8000, 7000). The co-ordinates of another runway are (4600, 5100) and (7000, 5300). The co-ordinates of the A.R.P. are

(A) (6500, 6000)
(B) (5800, 5200)
(C) (61500, 5600)
(D) (8000, 7000)

Answer: (C) (61500, 5600)


Q3. Conical surface of the approach area rises outwards

(A) 1 in 10
(B) 1 in 15
(C) 1 in 20
(D) 1 in 25

Answer: (C) 1 in 20


Q4. To cope up high temperature of 196°C, the taxi ways and aprons are constructed with

(A) Asphaltic concrete
(B) Rubberised tar concrete
(C) Plain concrete
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. The fuse large includes

(A) Passengers chamber
(B) Pilot’s cabin
(C) Tail of aircraft
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. Speed of

(A) Sound at 0°C is 1190 kmph
(B) Sound varies 2.4 kmph per degree centigrade rise in temperature
(C) Sound at 0°C is called one Mach
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. Runway threshold is indicated by a series of parallel lines starting from a distance of

(A) 3 m from runway end
(B) 6 m from runway end
(C) 10 m from runway end
(D) 15 m from runway end

Answer: (B) 6 m from runway end


Q8. According to I.C.A.O. the recommended length of air ports is decided on

(A) Sea level elevation
(B) Standard sea level temperature (15°C)
(C) Effective gradient percentage
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. The maximum length and pavement strength of the runway is that of

(A) A 1
(B) B 2
(C) B 3
(D) G 7

Answer: (A) A 1


Q10. The reduced level of the proposed site of an air port is 2500 m above M.S.L. If the recommended length by I.C.A.O. for the runway at sea level is 2500 m, the required length of the runway is

(A) 2500 m
(B) 3725 m
(C) 3000 m
(D) 3250 m

Answer: (B) 3725 m


Q11. The lift off distance is the distance along the centre of the runway between the starting point and

(A) End of the runway
(B) End of stop-way
(C) Point where air craft becomes air borne
(D) Point where air craft attains a height of 10.7 m

Answer: (A) End of the runway


Q12. Total correction for elevation, temperature and gradient for a runway should not be more than

(A) 15 %
(B) 20 %
(C) 25 %
(D) 35 %

Answer: (D) 35 %


Q13. The capacity of parallel runway pattern depends upon

(A) Weather conditions and navigational aids available
(B) Lateral spacing between two runways and weather conditions
(C) Lateral spacing between two runways and navigational aids available
(D) Lateral spacing between two runways, weather conditions and navigational aids available.

Answer: (D) Lateral spacing between two runways, weather conditions and navigational aids available.


Q14. For the proposed runway stated in if the aerodrome reference temperature is 17°.2, the net designed length of the runway is

(A) 2716 m
(B) 2816 m
(C) 2916 m
(D) 3016 m

Answer: (B) 2816 m


Q15. Which of the following factors are taken into account for estimating the runway length required for aircraft landing?

  1. Normal maximum temperature
  2. Airport elevation
  3. Maximum landing weight
  4. Effective runway gradient
    Select the correct answer using the codes given below Codes:

(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 1, 3 and 4
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 4

Answer: (D) 1, 2 and 4


Airport Engineering MCQ and Answers – All Set


We hope the given Airport Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Airport Engineering. If you have any queries related to Airport Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment