Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ – Set 10 :: Civil Engineering

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. If the horizontal range is 2.5 times the greatest height, the angle of projection of the projectile, is

(A) 57°
(B) 58°
(C) 59°
(D) 60°

Answer: (B) 58°


Q2. If a body moves in such a way that its velocity increases by equal amount in equal intervals of time, it is said to be moving with

(A) A uniform retardation
(B) A uniform acceleration
(C) A variable acceleration
(D) A variable retardation

Answer: (C) A variable acceleration


Q3. A ball of mass 250 g moving on a smooth horizontal table with a velocity of 10 m/sec hits an identical stationary ball ‘B’ on the table. If the impact is perfectly plastic, the velocity of the ball ‘B’ just after impact would be

(A) Zero
(B) 5 m/sec
(C) 10 m/sec
(D) None of these

Answer: (A) Zero


Q4. If two forces are in equilibrium, then the forces must

(i) Be equal in magnitude
(ii) Be opposite in sense
(iii) Act along the same line
The correct answer is

(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iii)
(C) Only (i)
(D) All (i), (ii) and (iii)

Answer: (D) All (i), (ii) and (iii)


Q5. A number of forces acting simultaneously on a particle of a body

(A) May not be replaced by a single force
(B) May be replaced by a single force
(C) May be replaced by a single force through C.G. of the body
(D) May be replaced by a couple

Answer: (B) May be replaced by a single force


Q6. The length of a Second’s pendulum, is

(A) 99.0 cm
(B) 99.4 cm
(C) 100 cm
(D) 101 cm

Answer: (B) 99.4 cm


Q7. The unit of moments in M.K.S system, is

(A) kg.m
(B) kg/m2
(C) kg/sec2
(D) kg/sec

Answer: (A) kg.m


Q8. A stone is thrown up a slope of inclination 60° to the horizontal. At what angle to the slope must the stone be thrown so as to land as far as possible from the point of projection?

(A) 15°
(B) 30°
(C) 45°
(D) 75°

Answer: (A) 15°


Q9. The following statement is one of the laws of Dynamic friction

(A) The force of friction always acts in a direction opposite to that in which a body is moving
(B) The magnitude of the kinetic friction bears a constant ratio to the normal reaction between two surfaces. The ratio being slightly less than that in the case of limiting friction
(C) For moderate speeds the force of friction remains constant but decreases slightly with the increase of speed
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. A projectile is thrown at an angle ‘α’ to the horizontal with velocity ‘v’. It will have the maximum centripetal acceleration

(A) At the start
(B) At the top of the trajectory
(C) As it strikes the ground
(D) Elsewhere

Answer: (A) At the start


Q11. If a body is acted upon by a number of coplanar non-concurrent forces, it may

(A) Rotate about itself without moving
(B) Move in any one direction
(C) Move in any one direction rotating about itself
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Force polygon method is applicable for

(A) Any coplanar force system
(B) A system of parallel forces only
(C) Concurrent coplanar force system
(D) Non-concurrent coplanar force system

Answer: (C) Concurrent coplanar force system


Q13. If two bodies of masses M1 and M2(M1 > M2) are connected by alight inextensible string passing over a smooth pulley, the tension in the string, will be given by

(A) T = g(M1 – M2)/(M1 + M2)
(B) T = g(M1 + M2)/(M1 × M2)
(C) T = g(M2 – M1)/(M1 + M2)
(D) T = g(M2 + M1)/(M2 – M1)

Answer: (A) T = g(M1 – M2)/(M1 + M2)


Q14. If three rigid rods are hinged together to form a triangle and are given rotary as well as translatory motion, the number of instantaneous centers of the triangle, will be

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer: (C) 3


Q15. A weight of 100 kg is supported by a string whose ends are attached to pegs ‘A’ and ‘B’ at the same level shown in below figure. The tension in the string is

(A) 50 kg
(B) 750 kg
(C) 100 kg
(D) 120 kg

Answer: (C) 100 kg



Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers



We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment