Applied Mechanics MCQ Test – Set 05 :: Civil Engineering

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The centre of gravity of a triangle is at the point where three

(A) Medians of the triangle meet
(B) Perpendicular bisectors of the sides of the triangle meet
(C) Bisectors of the angle of the triangle meet
(D) None of these

Answer: (A) Medians of the triangle meet


Q2. A ball which is thrown upwards, returns to the ground describing a parabolic path during its flight

(A) Vertical component of velocity remains constant
(B) Horizontal component of velocity remains constant
(C) Speed of the ball remains constant
(D) Kinetic energy of the ball remains constant

Answer: (B) Horizontal component of velocity remains constant


Q3. A simple pendulum of length / has an energy E, when its amplitude is A. If the length of pendulum is doubled, the energy will be

(A) E
(B) E/2
(C) 2E
(D) 4E

Answer: (B) E/2


Q4. For perfectly elastic bodies, the value of coefficient of restitution is

(A) Zero
(B) 0.5
(C) 1.0
(D) Between 0 and 1

Answer: (C) 1.0


Q5. A string of length 90 cm is fastened to two points ‘A’ and ‘B’ at the same level 60 cm apart. A ring weighing 120 g is slided on the string. A horizontal force ‘P’ is applied to the ring such that it is in equilibrium vertically below ‘B’. The value of ‘P’ is:

(A) 40 g
(B) 60 g
(C) 80 g
(D) 100 g

Answer: (C) 80 g


Q6. A particle moving with a simple harmonic motion, attains its maximum velocity when it passes

(A) The extreme point of the oscillation
(B) Through the mean position
(C) Through a point at half amplitude
(D) None of these

Answer: (B) Through the mean position


Q7. A stone was thrown vertically upwards from the ground with a velocity of 50 m/sec. After 5 seconds another stone was thrown vertically upwards from the same place. If both the stones strike the ground at the same time, then the velocity with which the second stone was thrown should be (Assume g = 10 m/sec²)

(A) 15 m/sec
(B) 25 m/sec
(C) 40 m/sec
(D) 50 m/sec

Answer: (B) 25 m/sec


Q8. A satellite is said to move in a synchronous orbit if it moves at an altitude of 36,000 km with a maximum velocity of about

(A) 7000 km per hour
(B) 8000 km per hour
(C) 9000 km per hour
(D) 11,000 km per hour

Answer: (D) 11,000 km per hour


Q9. Pick up the correct statement from the following:

(A) Nature plays an important role in the launch of a satellite
(B) The earth’s gravity reduces the speed of a satellite by 32 km per second
(C) The gravitational force relents as the satellite climbs higher
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. A retarding force on a body does not

(A) Change the motion of the body
(B) Retard the motion of the body
(C) Introduce the motion of the body
(D) None of these

Answer: (B) Retard the motion of the body


Q11. A rigid body is in a stable equilibrium if the application of any force

(A) Can raise the CG of the body but cannot lower it
(B) Tends to lower the CG of the body
(C) Neither raises nor lowers the CG of the body
(D) None of above

Answer: (A) Can raise the CG of the body but cannot lower it


Q12. A stone of mass 1 kg is tied to a string of length 1 m and whirled in a horizontal circle at a constant angular speed 5 rad/sec. The tension in the string is,

(A) 5 N
(B) 10 N
(C) 15 N
(D) 25 N

Answer: (D) 25 N


Q13. A cable loaded with 0.5 tonne per horizontal metre span is stretched between supports in the same horizontal line 400 m apart. If central dip is 20 m, the minimum tension in the cable, will be

(A) 200 tonnes at the centre
(B) 500 tonnes at the centre
(C) 200 tonnes at the right support
(D) 200 tonnes at the left support

Answer: (B) 500 tonnes at the centre


Q14. The reaction at the support B of the beam shown in below figure is
Applied Mechanics set 5 ques 10

(A) 1.6 t
(B) 9.6 t
(C) 8.5 t
(D) 0.5 t

Answer: (C) 8.5 t


Q15. A ladder of weight ‘w’ rests against a smooth vertical wall, and rests on rough horizontal ground, the coefficient of friction between the ladder and the ground being 1/4. The maximum angle of inclination of the ladder to the vertical, if a man of weight ‘w’ is to walk to the top of it safely, is tan’1 x, where x is

(A) 1/4
(B) 1/3
(C) 3
(D) 4

Answer: (B) 1/3


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers



We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment