Building Materials and Construction Objective Questions pdf – Set 13

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the most favorable condition for the rapid growth of fungus for dry rot from the following:

(A) Absence of sun light
(B) Dampness
(C) Presence of sap
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q2. The slump recommended for mass concrete is about

(A) 25 mm to 50 mm
(B) 50 mm to 100 mm
(C) 100 mm to 125 mm
(D) 125 mm to 150 mm

Answer: (A) 25 mm to 50 mm


Q3. Formula for quick lime, is

(A) CaCO3
(B) Ca(OH)2
(C) CO3CO2
(D) None to these

Answer: (A) CaCO3


Q4. Crushing strength of a first class brick should not be less than

(A) 3.5 N/mm²
(B) 7.0 N/mm²
(C) 10.5 N/mm²
(D) 14.0 N/mm²

Answer: (C) 10.5 N/mm²


Q5. For preparing porcelains, the clay should be

(A) Sufficiently pure
(B) Of high degree of tenacity
(C) Of good plasticity
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. The process of decarbonising the pig iron completely and then adding proper percentage of carbon for manufacturing steel, is called

(A) Cementation process
(B) Crucible process
(C) Bessemer process
(D) Open hearth process

Answer: (A) Cementation process


Q7. Pick up the correct statement from the following:

(A) Rust is due to formation of oxides
(B) Cast iron oxidizes less
(C) Steel oxidizes most
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. For melting one tonne of cast iron

(A) 700 m3 air is required
(B) 20 kg limestone is required
(C) One quintal coke is required
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. The maximum quantity of calcium chloride used as an accelerator in cement in percentage by weight of cement is

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

Answer: (B) 2


Q10. The main constituent of cement which is responsible for initial setting of cement is

(A) Di-calcium silicate
(B) Tri-calcium silicate
(C) Tri-calcium aluminate
(D) All of the above

Answer: (C) Tri-calcium aluminate


Q11. Pick up the correct statement regarding low heat cement from the following:

(A) It possesses less compressive strength
(B) Its initial setting time is about one hour
(C) Its final setting time is about 10 hours
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Which one of the following polymers is obtained from condensation polymerization?

(A) Phenol formaldehyde
(B) Carbamide
(C) Melamine-formaldehyde
(D) All of these

Answer:(D) All of these


Q13. Pick up the correct statement from the following:

(A) The low voltage porcelain is prepared by wet process
(B) The high voltage porcelain is prepared by dry process
(C) The low voltage porcelain is prepared by dry process
(D) None of the above

Answer: (C) The low voltage porcelain is prepared by dry process


Q14. Quick lime (or caustic lime)

(A) Is obtained by the calcination of pure lime stone
(B) Has great affinity to moisture
(C) Is amorphous
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q15. The portion of a brick cut to form angles other than right angles in plan, is known as

(A) Queen closer
(B) King closer
(C) Closer
(D) Squint brick

Answer: (D) Squint brick


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment