Building Materials and Construction Objective Questions – Set 18

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Manganese steels

(A) Are non-magnetic
(B) Possess high electrical resistance
(C) Possess low coefficient of expansion
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. Quartzite, a metamorphic stone is

(A) Hard
(B) Brittle
(C) Crystalline
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. Lime stones are generally known as

(A) Aqueous rocks
(B) Sedimentary rocks
(C) Stratified rocks
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. The most commonly used base for timber painting, is

(A) Red lead
(B) Zinc white
(C) White lead
(D) Titanium white

Answer: (C) White lead


Q5. If water required for 1 bag of cement is 30 liters, the water cement ratio is :

(A) 0.40
(B) 0.50
(C) 0.60
(D) None of these

Answer: (C) 0.60


Q6. Stones used for rubble masonry must be

(A) Soft
(B) Hard
(C) Light
(D) Heavy

Answer: (B) Hard


Q7. Pick up the correct statement from the following:

(A) Adding 5% to 6% of moisture content by weight, increases the volume of dry sand from 18% to 38%
(B) The bulking of fine sand is more than that of coarse sand
(C) If the percentage content of moisture exceeds 10%, increase in bulk of sand starts increasing
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. A piece of timber whose thickness and width are respectively 5 cm and 10 cm is called

(A) Slate
(B) Plank
(C) Board
(D) Strip

Answer: (D) Strip


Q9. The property by virtue of which lime sets under water, is known as

(A) Slacking
(B) Setting
(C) Hydraulicity
(D) Calcining

Answer: (C) Hydraulicity


Q10. Pick up the correct statement from the following:

(A) For thin structures subjected to wetting and drying, the water cement ratio should be 0.45
(B) For mass concrete structures subjected to wetting and drying, the water ratio should be 0.55
(C) For thin structures which remain continuously under water, the water-cement ratio by weight should be 0.55
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. The percentage of water for normal consistency, is

(A) 5% to 15%
(B) 10% to 25%
(C) 15% to 25%
(D) 20% to 30%

Answer: (C) 15% to 25%


Q12. Porcelain is used as:

(A) Sanitary wares
(B) Electric insulators
(C) Storage vessels
(D) Reactor chambers

Answer: (D) Reactor chambers


Q13. Quartzite is a

(A) Metamorphic rock
(B) Argillaceous rock
(C) Calcareous rock
(D) Siliceous rock

Answer: (D) Siliceous rock


Q14. Pick up the correct statement from the following:

(A) The baked earth is called terra-cotta
(B) The articles prepared from clay which is burnt at low temperature and cooled down slowly, are called earthen-ware
(C) The articles prepared from refractory clays which as mixed with stone and crushed pottery, are called stone ware
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q15. The lime which contains high percentage of calcium oxide, is generally called

(A) Fat lime
(B) Rich lime
(C) White lime
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment