Building Materials Civil Engineering MCQ – Set 04

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The most commonly used retarder in cement is

(A) Gypsum
(B) Calcium chloride
(C) Calcium carbonate
(D) None of the above

Answer: (A) Gypsum


Q2. Soundness of cement is tested by

(A) Vicat’s apparatus
(B) Le-chatelier apparatus
(C) Compressive strength testing apparatus
(D) None of these

Answer: (B) Le-chatelier apparatus


Q3. A queen closer is a

(A) Brick laid with its length parallel to the face or direction of wall
(B) Brick laid with its breadth parallel to the face or direction of wall
(C) Brick having the same length and depth as the other bricks but half the breadth
(D) Brick with half the width at one end and full width at the other

Answer: (C) Brick having the same length and depth as the other bricks but half the breadth


Q4. The rocks which are formed due to cooling of magma at a relatively shallow depth from the earth’s surface are called

(A) Plutonic rocks
(B) Hypabyssal rocks
(C) Volcanic rocks
(D) Igneous rocks

Answer: (B) Hypabyssal rocks


Q5. First class timber has an average life of

(A) Less than one year
(B) 1 to 5 years
(C) 5 to 10 years
(D) More than 10 years

Answer: (D) More than 10 years


Q6. The percentage of alumina and silica in good fire clay vary respectively is

(A) 25, 75
(B) 30, 70
(C) 35, 65
(D) All of these

Answer: (A) 25, 75


Q7. The ratio of the thickness of web to that of flange of steel rolled structural beams and channels is

(A) Less than 1
(B) Equal to 1
(C) Greater than 1
(D) Less than 1 in beams but greater than 1 in channels

Answer: (A) Less than 1


Q8. Bitumen may be dissolved in

(A) Carbondioxide
(B) Water
(C) Sodium chloride
(D) Carbon disulphide

Answer: (D) Carbon disulphide


Q9. The proportions of lime and sand in the mortar normally used in brick construction are

(A) 1 : 2
(B) 1 : 4
(C) 1 : 6
(D) 1 : 8

Answer: (A) 1 : 2


Q10. Non acid-resistant asbestos is:

(A) Tremolite asbestos
(B) Chrysotile asbestos
(C) Amosite asbestos
(D) None of these

Answer: (B) Chrysotile asbestos


Q11. Which of the following ingredients of the brick earth enables the brick to retain its shape?

(A) Alumina
(B) Silica
(C) Iron
(D) Magnesia

Answer:(B) Silica


Q12. Index number expressing the relative sizes of both coarse and fine aggregates, is called

(A) Proportioning of aggregates
(B) Fineness modulus
(C) Grading of aggregates
(D) None of these

Answer: (B) Fineness modulus


Q13. The pressure acting on the stones in stone masonry construction should be

(A) Along the direction of bedding planes
(B) At 45° to the direction of bedding planes
(C) At 60° to the direction of bedding planes
(D) Perpendicular to the direction of bedding planes

Answer: (D) Perpendicular to the direction of bedding planes


Q14. Veneering means

(A) Carving out designs on timber planks
(B) Chemically treating timber planks
(C) Thick layer of superior wood glued to inferior wood
(D) Thin layer of superior wood glued to inferior wood

Answer: (C) Thick layer of superior wood glued to inferior wood


Q15. Which of the following sedimentary rocks changes into quartzite by metamorphic action?

(A) Sand stone
(B) Lime stone
(C) Shale
(D) Gypsum

Answer: (A) Sand stone


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment