Building Materials Exam Questions – Set 19

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Second class bricks

(A) Are of dark brown color
(B) Produce a metallic sound when struck
(C) Are well burnt
(D) Are under burnt

Answer: (B) Produce a metallic sound when struck


Q2. The cast iron when heated to red heat with powdered red haematite in an oven for increasing its toughness, is converted to

(A) Grey cast iron
(B) White cast iron
(C) Mottled cast iron
(D) Toughed cast iron

Answer: (C) Mottled cast iron


Q3. The rocks formed by gradual deposition, are called

(A) Sedimentary rocks
(B) Igneous rocks
(C) Metamorphic rocks
(D) None of these

Answer: (A) Sedimentary rocks


Q4. Wrought iron contains carbon upto

(A) 0.25 %
(B) 1.0 %
(C) 1.5 %
(D) 2.0 %

Answer:(A) 0.25 %


Q5. A well seasoned timber may contain moisture up to

(A) 4 to 6 %
(B) 6 to 8 %
(C) 8 to 10 %
(D) 10 to 12 %

Answer: (D) 10 to 12 %


Q6. Plastic

(A) Is an organic substance
(B) Consists of natural or synthetic binders
(C) Finished products are rigid and stable at normal temperature
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. The variety of pig iron used for manufacture of wrought iron, is

(A) Bessemer pig
(B) Grey or foundry pig
(C) White forge pig
(D) Mottled pig

Answer: (C) White forge pig


Q8. The usual percentages of clay and metal in cermet are:

(A) 50%, 50%
(B) 60%, 40%
(C) 70%, 30%
(D) 80%, 20%

Answer: (D) 80%, 20%


Q9. Apiece of sawn timber whose cross-sectional dimensions exceed 5 cm, in one direction and 20 cm in the other direction, is called a

(A) Cant
(B) Deal
(C) Baulk
(D) Strip

Answer: (C) Baulk


Q10. Kaolin is chemically classified as

(A) Metamorphic rock
(B) Argillaceous rock
(C) Calcareous rock
(D) Siliceous rock

Answer: (B) Argillaceous rock


Q11. Pick up the correct statement from the following:

(A) The plastic bottles are made by the process of blowing
(B) The application of thermo-setting resins on sheets of paper, is called laminating process
(C) The plastic articles made by placing raw material in the desired moulds, is known as moulding process
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Rocks formed due to alteration of original structure due to heat and excessive pressure are called

(A) Sedimentary rocks
(B) Igneous rocks
(C) Metamorphic rocks
(D) None of these

Answer: (C) Metamorphic rocks


Q13. Sewer pipes are made of

(A) Earthen ware
(B) Stone ware
(C) Refractory clay
(D) All the above

Answer: (B) Stone ware


Q14. The specific gravity of marble, is

(A) 2.50
(B) 2.60
(C) 2.66
(D) 2.72

Answer: (D) 2.72


Q15. Geologically, marble is known as

(A) Sedimentary rock
(B) Igneous rock
(C) Metamorphic rock
(D) Stratified rock

Answer: (C) Metamorphic rock


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment