Building Materials Fasteners and Adhesives Review Questions – Set 26

Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Asphalt is obtained from

(A) Petroleum distillation
(B) Bitumen distillation
(C) Plastic distillation
(D) None of these

Answer: (A) Petroleum distillation


Q2. The commonly used color pigment in paints, is

(A) Ambers
(B) Carbon black
(C) Iron oxide
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. For the manufacture of plywood, veneers are placed so that grains of adjacent veneers

(A) Run at right angles
(B) Parallel
(C) Inclined at 45°
(D) Inclined at 60°

Answer: (A) Run at right angles


Q4. Percentage content of silica in window glass, is

(A) 40 to 45
(B) 50 to 55
(C) 60 to 65
(D) 70 to 75

Answer: (D) 70 to 75


Q5. The variety of pig iron used for the manufacture of steel by Bessemer process, is

(A) Bessemer pig
(B) Grey pig
(C) White forge pig
(D) Mottled pig

Answer: (A) Bessemer pig


Q6. The commonly used drying oil for oil paints, is

(A) Olive oil
(B) Linseed oil
(C) Kerosene oil
(D) Acetate of lead

Answer: (D) Acetate of lead


Q7. Most commonly used solvent in oil paints, is

(A) Petroleum
(B) Spirit
(C) Coal tar
(D) Turpentine

Answer: (A) Petroleum


Q8. Vanadium steel is generally used for

(A) Railway switches and crossing
(B) Bearing balls
(C) Magnets
(D) Axles and springs

Answer: (D) Axles and springs


Q9. Initial setting of cement is caused due to

(A) Tri-calcium silicate
(B) Di-calcium silicate
(C) Tri-calcium aluminate
(D) Tetra calcium alumino ferrite

Answer: (C) Tri-calcium aluminate


Q10. The harmonious mixing of the clay ingredients, is known as

(A) Weathering
(B) Blending
(C) Tempering
(D) None of these

Answer: (B) Blending


Q11. A badly mixed cement concrete results in

(A) Segregation
(B) Bleeding
(C) Honey combing
(D) None of these

Answer: (C) Honey combing


Q12. Wrought iron is manufactured from pig iron by

(A) Refining
(B) Pudding
(C) Shingling
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. Bitumen felt

(A) Is used as water proofing material
(B) Is used as damp proofing material
(C) Is made from bitumen and hessian fibres
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. Chemically, marble is known as

(A) Metamorphic rock
(B) Argillaceous rock
(C) Calcareous rock
(D) Siliceous rock

Answer: (C) Calcareous rock


Q15. Fibre boards can be

(A) Distempered
(B) Painted
(C) Painted and distempered
(D) Used for furniture

Answer: (D) Used for furniture


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment