Building Materials Interview Questions – Set 21

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Knots in timber are

(A) Defects caused by crushing fibres
(B) Splits radiating from the centre
(C) Speckled strains
(D) Signs of branches cut off

Answer: (D) Signs of branches cut off


Q2. The most important constituent of an oil paint, is

(A) Thinner
(B) Vehicle
(C) Pigment
(D) All the above

Answer: Option D


Q3. Jhumb bricks are

(A) Under burnt
(B) Over burnt
(C) Kutcha
(D) None of these

Answer: (B) Over burnt


Q4. Pick up correct statement from the following:

(A) Fibre boards are used for thermal and acoustic control
(B) Fibre boards are used for light weight standing members
(C) Fibre boards are obtained by impregnating a resin product on fibres
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. Acrylic sheets

(A) Possess 10 to 17 times greater breakage resistance than that of glass of equivalent thickness
(B) Are generally unaffected by most household detergents
(C) Possess the light transmission rate of 93%
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. Pick up the correct statement from the following:

(A) Steel produced by open hearth process is milder than that obtained by the Bessemer process
(B) Engineers prefer open hearth steel for structural purpose as it is more homogenous
(C) Basic Bessemer process is suitable for converting poor ore containing a large proportion of sulphur and phosphorus into steel
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. Portland cement manufactured from pure white chalk and clay but free from iron-oxide, is known as

(A) Quick setting cement
(B) Rapid hardening cement
(C) White cement
(D) Low heat Portland cement

Answer: (C) White cement


Q8. Brass is an alloy of

(A) Copper and zinc
(B) Zinc and lead
(C) Tin and silver
(D) Zinc and nickel

Answer: (A) Copper and zinc


Q9. Refractory bricks resist

(A) High temperature
(B) Chemical action
(C) Dampness
(D) All the above

Answer: (A) High temperature


Q10. Pick up the correct statement from the following:

(A) Slaked lime contains calcium hydroxide
(B) Quick lime contains calcium oxide
(C) Slaked lime may be obtained from quick lime
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. Pick up the polymineralic rock from the following:

(A) Quartz sand
(B) Pure gypsum
(C) Magnesite
(D) Granite

Answer:(D) Granite


Q12. The thermosetting plastic

(A) Becomes rigid when moulded at suitable pressure and temperature
(B) At 127°C to 177°C permanently set and further application of heat does not soften it
(C) Chars at 343°C
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. The minimum compressive strength of 1st class bricks should be

(A) 75 kg/cm2
(B) 90 kg/cm2
(C) 100 kg/cm2
(D) 120 kg/cm2

Answer: (C) 100 kg/cm2


Q14. Pick up the hypabyssal rock from the following:

(A) Granite
(B) Dolerite
(C) Basalt
(D) All the above

Answer: (B) Dolerite


Q15. Commonly used thinner in

(A) Lacquer paints, is alcohol
(B) Cellulose paints is ethyl acetate
(C) Oil paints, is naphtha
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment