Building Materials MCQ – Set 29

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The operation of removal of impurities or clay adhering to iron ores, is known as

(A) Dressing
(B) Calcination
(C) Roasting
(D) Smelting

Answer: (A) Dressing


Q2. Plastic bitumen is generally used for

(A) Road pavements
(B) Expansion joints
(C) Crack fillings
(D) None to these

Answer: (C) Crack fillings


Q3. A ferrous metal is

(A) Cast iron
(B) Wrought iron
(C) Steel
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. For lime concrete,

(A) Slump is 50 to 75 mm
(B) Flexural strength at 90 days is 0.2 N/mm2
(C) Compressive strength at 90 days is 1.5 N/mm2
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. Dry rot

(A) Cracks the timber
(B) Reduces the strength of timber
(C) Reduces the timber to powder
(D) Spoils the appearance of timber

Answer: (C) Reduces the timber to powder


Q6. Asbestos is

(A) Corrugated sheet used for roofing
(B) An incombustible fire proof material
(C) An organic substance
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. For making fly-ash building bricks, the following mix of fly-ash, sand and lime, is

(A) 80 : 13 : 7
(B) 70 : 20 : 10
(C) 60 : 35 : 5
(D) None of these

Answer: (A) 80 : 13 : 7


Q8. The material generally not used as extender in paints, is

(A) Powdered silica
(B) Gypsum
(C) Talc
(D) Zinc white

Answer: (D) Zinc white


Q9. Pozzolana (or surkhi) is used in lime

(A) To impart hydraulicity
(B) To prevent shrinkage
(C) To decrease the cost of construction
(D) To decrease the setting time

Answer: (A) To impart hydraulicity


Q10. The rocks which are formed due to pouring of magma at the earth’s surface are called

(A) Plutonic rocks
(B) Hypabyssal rocks
(C) Volcanic rocks
(D) Igneous rocks

Answer:(C) Volcanic rocks


Q11. Water paint is a

(A) White wash
(B) Color wash
(C) Whiting
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. Pick up the non-inflammable plastic from the following:

(A) Cellulose acetate plastics
(B) Polyvinyl chloride plastics
(C) Phenol formaldehyde plastic
(D) Urea formaldehyde plastic

Answer: (B) Polyvinyl chloride plastics


Q13. The size of modular bricks, is

(A) 10 × 10 × 9 cm
(B) 19 × 9 × 9 cm
(C) 22.5 × 10 × 8.5 cm
(D) 22.5 × 8.0 × 9 cm

Answer: (B) 19 × 9 × 9 cm


Q14. Invar contains

(A) 12% of nickel
(B) 24% of nickel
(C) 30% of nickel
(D) 36% of nickel

Answer: (D) 36% of nickel


Q15. For light and ornamental casting, the most unsuitable pig iron, is

(A) Bessemer pig
(B) Grey or foundry pig
(C) White or forge pig
(D) Mottled pig

Answer: (D) Mottled pig


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment