Building Materials Multiple Choice Questions – Set 16

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The frog of the brick in a brick masonry is generally kept on

(A) Bottom face
(B) Top face
(C) Shorter side
(D) Longer side

Answer: (B) Top face


Q2. The plastics made from cellulose resin

(A) Are as clear as glass
(B) Are tough and strong
(C) Possess excellent electrical properties
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. In a rock calcium carbonate predominates. State whether it is :

(A) Siliceous rock
(B) Argillaceous rock
(C) Calcareous rock
(D) None of these

Answer: (C) Calcareous rock


Q4. Pick up the correct statement from the following:

(A) Roasting is not necessary if iron ore is an oxide
(B) Impurities float on the molten iron as slag
(C) The slag contains lime about 45%
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. Polymerization helps to improve the property of

(A) Strength
(B) Rigidity
(C) Elasticity
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q6. The cracks which extend from bark towards the sap wood in the cross section of a tree, are called

(A) Radial shakes
(B) Star shakes
(C) Heart shakes
(D) Cup shakes

Answer: (B) Star shakes


Q7. For obtaining vinyl chloride acetate, the method used, is

(A) Addition polymerization
(B) Condensation polymerization
(C) Co-polymerization
(D) None of these

Answer: (C) Co-polymerization


Q8. For filling cracks in masonry structures, the type of bitumen used, is

(A) Cut-back bitumen
(B) Bitumen-emulsion
(C) Blown bitumen
(D) Plastic bitumen

Answer:(D) Plastic bitumen


Q9. The steel used for rails under heavy traffic and on sharp curves, is

(A) Nickel steel
(B) Chrome steel
(C) Manganese steel
(D) Vanadium steel

Answer: (C) Manganese steel


Q10. Whitworth compressed steel is obtained when molten steel is subjected to a pressure of

(A) 5 kg/mm2
(B) 9 kg/mm2
(C) 13 kg/mm2
(D) 15 kg/mm2

Answer:(B) 9 kg/mm2


Q11. Expanded metal is

(A) Manufactured from steel sheets
(B) Used for reinforced concrete in road pavements
(C) Measured in term of SWM (short way mesh) and LWM (long way mesh)
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. The steel used in R.C.C. work is

(A) Stainless steel
(B) Mild steel
(C) High carbon steel
(D) Wrought iron

Answer: (B) Mild steel


Q13. The normal consistency of ordinary Portland cement is about

(A) 10 %
(B) 20 %
(C) 30 %
(D) 40 %

Answer: (C) 30 %


Q14. Pick up the plutonic rock from the following:

(A) Granite
(B) Dolerite
(C) Basalt
(D) All the above

Answer: (A) Granite


Q15. Pick up the rock which is not a sedimentary rock from the following:

(A) Gravel
(B) Sand stone
(C) Gypsum
(D) Dolerite

Answer: (D) Dolerite


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment