Building Materials Multiple Questions – Set 09

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Sand stone is

(A) Sedimentary rock
(B) Metamorphic rock
(C) Igneous rock
(D) Volcanic rock

Answer: (A) Sedimentary rock


Q2. Proper amount of entrained air in concrete results in
(i) Better workability
(ii) Better resistance to freezing and thawing
(iii) Lesser workability
(iv) Less resistance to freezing and thawing
The correct answer is

(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iv)
(C) (ii) and (iii)
(D) (iii) and (iv)

Answer: (A) (i) and (ii)


Q3. Pick up the correct statement from the following:

(A) Plastics have generally low melting point
(B) The coefficient of thermal expansion of plastics is about three times than that of steel
(C) The acoustical boards prepared by impregnating fibre-glass with phenolic resins has absorption coefficient of about 0.67
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. Which of the following represents a metamorphic rock?
(i) Slate
(ii) Shale
(iii) Quartzite
The correct answer is

(A) Only (iii)
(B) Both (i) and (iii)
(C) Both (ii) and (iii)
(D) All (i), (ii) and (iii)

Answer: (B) Both (i) and (iii)


Q5. Pick up the correct statement from the following: Method of sawing timber

(A) Tangentially to annual rings, is known as tangential method
(B) In four quarters such that each board cuts annual rings at angles not less than 45°, is known as quarter sawing method
(C) Cut out of quarter logs, parallel to the medullary rays and perpendicular to annual rings, is known as radial sawing
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. The amount of water used for one kg of distemper is

(A) 0.2 liter
(B) 0.4 liter
(C) 0.6 liter
(D) 0.8 liter

Answer: (C) 0.6 liter


Q7. For the manufacture of Portland cement, the proportions of raw materials used, are

(A) Lime 63% ; silica 22% ; other ingredients 15%
(B) Lime 22% ; silica 63% ; other ingredients 15%
(C) Silica 40% ; lime 40% ; other ingredients 20%
(D) Silica 70% ; lime 20% ; other ingredients 10%

Answer: (A) Lime 63% ; silica 22% ; other ingredients 15%


Q8. Assertion A : Paints with white lead base are not recommended for painting of iron works.
Reason R : Paints with white lead base do not check rusting of iron.
Select your answer according to the coding system given below:

(A) Both A and R is true and, R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer:(A) Both A and R is true and, R is the correct explanation of A


Q9. Smith’s test of stones is performed to find out

(A) The presence of soluble matter of stone
(B) The compressive strength of the stone
(C) The hardness of the stone
(D) The toughness of the stone

Answer: (A) The presence of soluble matter of stone


Q10. A good building stone should not absorb water more than

(A) 5 %
(B) 10 %
(C) 15 %
(D) 20 %

Answer: (A) 5 %


Q11. Pick up the correct statement from the following:

(A) Alexander Parkes, a Scottish chemist prepared a hard material by mixing camphor and alcohol with nitro cellulose and called it, as Parkesite
(B) Dr. L. Bakeland, a Belgian scientist prepared a product known as Bakelite
(C) Pollark, an Austrian scientist prepared a substance from urea and formaldehyde and called it Plastic
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. The most important tool in brick laying for lifting and spreading mortar and for forming joints is

(A) Trowel
(B) Square
(C) Bolster
(D) Scutch

Answer: (A) Trowel


Q13. Good quality stones must

(A) Be durable
(B) Be free from clay
(C) Resist action of acids
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. Expansion Joints in masonry walls are provided in wall lengths usater than

(A) 10 m
(B) 20 m
(C) 30 m
(D) 40 m

Answer:(D) 40 m


Q15. What is the answer to this question?The weight of 1 m3 of brick earth, is about

(A) 1200 kg
(B) 1500 kg
(C) 1800 kg
(D) 2000 kg

Answer: (C) 1800 kg


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment