Building Materials Objective Questions – Set 22

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The curved swellings from the growth of layers or wounds left after branches are cut off in an irregular manner are known as

(A) Knots
(B) Rindgalls
(C) Burls
(D) None of these

Answer: (B) Rindgalls


Q2. Seasoning is

(A) A process of removing sap
(B) Creosoting
(C) Painting with sodium silicate
(D) Coating with tar

Answer: (A) A process of removing sap


Q3. The presence of sand in brick earth prevents:

(A) Cracking of bricks
(B) Shrinkage of bricks
(C) Warping of bricks
(D) None of these

Answer: (C) Warping of bricks


Q4. Bitumen completely dissolves in

(A) Carbon bisulphide
(B) Chloroform
(C) Coal tar
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q5. Soundness test of cement determines

(A) Quality of free lime
(B) Ultimate strength
(C) Durability
(D) Initial setting

Answer: (A) Quality of free lime


Q6. Refractory bricks are

(A) Neutral refractory bricks
(B) Acid refractory bricks
(C) Basic refractory bricks
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. A stone is rejected if it absorbs water more than

(A) 5 %
(B) 10 %
(C) 15 %
(D) 20 %

Answer: (B) 10 %


Q8. Turpentine oil is used in paints as

(A) Thinner
(B) Vehicle
(C) Base
(D) Drier

Answer:(A) Thinner


Q9. A prime coat is given to steel work with

(A) An oxide of iron paint
(B) A mixture of white lead and lead paint
(C) A special paint
(D) Cement paint

Answer: (B) A mixture of white lead and lead paint


Q10. The most commonly used synthetic abrasive is

(A) Aluminium carbide
(B) Boric acid
(C) Silicon
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q11. Stucco paints are suitable for

(A) Stone masonry
(B) Brick walls
(C) Both (A) and (B)
(D) Neither (A) nor (B)

Answer: (C) Both (A) and (B)


Q12. Teak wood is suitable for

(A) Sports articles
(B) Furnitures
(C) Railway sleepers
(D) All the above

Answer: (B) Furnitures


Q13. During smelting process, the combination of fuel in the furnace

(A) Forms carbon dioxide
(B) Carbon dioxide with carbon forms carbon mono-oxide
(C) Carbon mono-oxide reacts with Fe2O3 to form iron and liberates CO2
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. Stones used for ornamental work must be

(A) Soft
(B) Hard
(C) Light
(D) Heavy

Answer: (A) Soft


Q15. Elastomers can extend upto

(A) Five times their original dimensions
(B) Seven times their original dimensions
(C) Ten times their original dimensions
(D) Three times their original dimensions

Answer:(C) Ten times their original dimensions


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment