Building Materials Questions – Set 14

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In brick masonry the bond produced by laying alternate headers and stretchers in each course is known as

(A) English bond
(B) Double Flemish bond
(C) Zigzag bond
(D) Single Flemish bond

Answer: (A) English bond


Q2. The commonly used lime in white washing, is

(A) White lime
(B) Fat lime
(C) Hydraulic lime
(D) Quick lime

Answer: (B) Fat lime


Q3. The moisture content in a well seasoned timber is

(A) 4 % to 6 %
(B) 10 % to 12 %
(C) 15 % to 20 %
(D) 100 %

Answer: (B) 10 % to 12 %


Q4. In stone masonry, if stones are so placed that their layers are parallel to the direction of load, they

(A) Split easily
(B) Are affected by moisture
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these

Answer: (C) Both (A) and (B)


Q5. For slaking of 10 kg of CaO, the theoretical amount of water is

(A) 2.2 kg
(B) 1.5 kg
(C) 3.2 kg
(D) None of these

Answer: (C) 3.2 kg


Q6. The cement becomes unsound by the presence of excess

(A) Sulphur
(B) Magnesia
(C) Lime
(D) All of these

Answer: (D) All of these


Q7. Granite is not suitable for ordinary building purpose because

(A) It cannot be polished
(B) It is not a fire proof material
(C) It is costly
(D) It has less crushing strength

Answer: (C) It is costly


Q8. Plywood is made from

(A) Common timber
(B) Bamboo fibre
(C) Teak wood only
(D) Asbestos sheets

Answer: (C) Teak wood only


Q9. For one cubic metre of brick masonry, number of bricks required, is

(A) 400
(B) 425
(C) 450
(D) 500

Answer: (D) 500


Q10. Lacquer paints

(A) Are generally applied on structural steel
(B) Are less durable as compared to enamel paints
(C) Consist of resin and nitro-cellulose
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. A 1st class brick immersed in water for 24 hours, should not absorb water (by weight) more than

(A) 10 %
(B) 15 %
(C) 20 %
(D) 25 %

Answer: (C) 20 %


Q12. Rapid hardening cement contains

(A) Tri-calcium silicate
(B) Tri-calcium aluminate
(C) Tetra-calcium alumino-ferrite
(D) Di-calcium silicate

Answer: (A) Tri-calcium silicate


Q13. Glazing is used to make earthenware

(A) Hard
(B) Soft
(C) Porous
(D) Impervious

Answer: (D) Impervious


Q14. The preparation of surface of stone to obtain plain edges or to obtain stones of required size and shape is known as

(A) Quarrying of stones
(B) Blasting of stones
(C) Seasoning of stones
(D) Dressing of stones

Answer: (D) Dressing of stones


Q15. In order of increasing percentage of silica, the correct sequence is

(A) Sandy clay, calcareous clay, pure clay
(B) Calcareous clay, pure clay, sandy clay
(C) Pure clay, sandy clay, calcareous clay
(D) None of these

Answer: (B) Calcareous clay, pure clay, sandy clay


Building Materials MCQ with Answers


We hope the given Building Materials MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Materials MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment