Civil Engineering Construction Management Questions – Set 05

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The original cost of an equipment is Rs.10,000. Its salvage value at the end of its total useful life of five years is Rs. 1,000. Its book value at the end of two years of its useful life (as per straight line method of evaluation of depreciation) will be

(A) Rs. 8,800
(B) Rs. 7,600
(C) Rs. 6,400
(D) Rs. 5,000

Answer: (C) Rs. 6,400


Q2. Various activities of a project, are shown on bar charts by

(A) Vertical lines
(B) Horizontal lines
(C) Dots
(D) Crosses

Answer: (B) Horizontal lines


Q3. Economic saving of time results by crashing

(A) Cheapest critical activity
(B) Cheapest noncritical activity
(C) Costliest critical activity
(D) Costliest noncritical activity

Answer: (A) Cheapest critical activity


Q4. For completion of a project, the critical path of the network represents

(A) Minimum time
(B) Maximum time
(C) Maximum cost
(D) Minimum cost

Answer: (A) Minimum time


Q5. Select the correct statement.

(A) Activity arrows in a CPM network are drawn to scale
(B) The tail of an arrow represents the finish of an activity
(C) Arrow bead represents the start of an activity
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above


Q6. In the given figure, the network of a project represents
Construction Planning and Management Set 06

(A) Activity of an excavation of a footing
(B) Activity of an excavation which starts at event No. 1 and ends at even No. 2
(C) Activity of excavation which takes 8 units of time
(D) None of these

Answer: (C) Activity of excavation which takes 8 units of time


Q7. The maximum rimpull in the first gear of a tractor while towing a load is 6300 kg. The tractor weighs 12.5 tonnes and is operating along a 2 percent upgrade and the rolling resistance is 45 kg/tonne. Pull available for towing the load is

(A) 3425 kg
(B) 5515 kg
(C) 4350 kg
(D) 2975 kg

Answer: (B) 5515 kg


Q8. If D is the duration, ES and EF are the earliest start and finish, LS and LF are latest start and latest finish time, then the following relation holds good

(A) EF = ES + D
(B) LS = LF – D
(C) LF = LS + D
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. Select the incorrect statement.

(A) Earliest start of an activity is the early event time of the node it leaves
(B) Latest finish of an activity is the late event time of the node it enters
(C) Latest start of an activity is its latest finish minus its duration
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above


Q10. Which one of the following represents an event?

(A) Concrete cured
(B) Fixing of door
(C) Plastering of walls
(D) Selecting sites

Answer: (A) Concrete cured


Q11. Total float for any activity is defined as the difference between

(A) Its latest finish time and earliest start time for its successor activity
(B) Its latest start time and earliest start time
(C) Its latest start time and earliest finish time
(D) Its earliest finish time and earliest start time for its successor activity

Answer: (B) Its latest start time and earliest start time


Q12. The technique for establishing and maintaining priorities among the various jobs of a project, is known

(A) Event flow scheduling technique
(B) Critical ratio scheduling
(C) Slotting technique for scheduling
(D) Short interval scheduling

Answer: (B) Critical ratio scheduling


Q13. The rated loads of lifting cranes, as percentage of tipping load at specified radius, for crawler-mounted and pneumatic tyre-mounted machines would be respectively

(A) 80 and 90
(B) 90 and 80
(C) 85 and 75
(D) 75 and 83

Answer: (D) 75 and 83


Q14. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) The activity is the time consuming part of a project
(B) The beginning and end of a job, are called events
(C) The activity which consumes maximum time, is called a node
(D) Logically and sequentially connected activities and events form a network

Answer: (C) The activity which consumes maximum time, is called a node


Q15. Which of the following is a weakness of bar chart?

(A) Interdependencies of activities
(B) Project progress
(C) Uncertainties
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment