Civil Engineering MCQ Quiz Building Construction – Set 10

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Suitable spacing of timber piles, is

(A) 50 cm
(B) 60 cm
(C) 80 cm
(D) 90 cm

Answer: (D) 90 cm


Q2. The steel pile which is generally sunk in soft clay or loose sand of low bearing capacity, is

(A) H-pile
(B) Pipe pile
(C) Screw pile
(D) Disc pile

Answer: (C) Screw pile


Q3. The process of keeping concrete moist for a certain period after its finishing, is known as

(A) Finishing of concrete
(B) Curing of concrete
(C) Placing of concrete
(D) Compaction of concrete

Answer: (B) Curing of concrete


Q4. The disease of dry rot in timber is caused by

(A) Lack of ventilation
(B) Alternate wet and dry conditions
(C) Complete submergence in water
(D) None of the above

Answer: (A) Lack of ventilation


Q5. Pick up the correct statement about silt soil from the following:

(A) The silt soil has particle size from 0.02 mm to 0.06 mm
(B) In organic fine grained silt soil possesses no plasticity
(C) The least plastic type normally consists of more or less equidimensional grains of quartz
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. The inner section of a cavity wall, is generally known as

(A) Buttress
(B) Leaf wall
(C) Pilaster
(D) Pillar

Answer: (B) Leaf wall


Q7. Pick up the correct statement from the following:

(A) Louvered door is generally provided in bath rooms
(B) Flush door is generally provided in dining room
(C) Revolving door is generally provided in cinema halls
(D) Sliding door is generally provided in show rooms

Answer: (C) Revolving door is generally provided in cinema halls


Q8. The type of flooring suitable for use in churches, theatres, public libraries and other places where noiseless floor covering is desired is

(A) Cork flooring
(B) Glass flooring
(C) Wooden flooring
(D) Linoleum flooring

Answer: (A) Cork flooring


Q9. Pick up the correct statement from the following:

(A) Sand consists of coarse particles of silica formed due to the disintegration of rocks
(B) The grains of sand are not affected by frost
(C) Sand beds are permeable and do not allow water to rise up between pores due to capillary action
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. The minimum distance between the centers of bulb of diameter du, of a multi under reamed piles, is

(A) du
(B) 1.25 du
(C) 1.5 du
(D) 1.75 du

Answer: (C) 1.5 du


Q11. The angle between skew back of a flat arch and the horizontal, is kept approximately equal to

(A) 0°
(B) 30°
(C) 60°
(D) 90°

Answer: (C) 60°


Q12. The lintels are preferred to arches because

(A) Arches require more headroom to span the openings like doors, windows etc.
(B) Arches require strong abutments to withstand arch thrust
(C) Arches are difficult in construction
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q13. The stone masonry of finely dressed stones laid in cement or lime, is

(A) Random rubble masonry
(B) Coursed rubble masonry
(C) Dry rubble masonry
(D) Ashlar masonry

Answer: (D) Ashlar masonry


Q14. Pick up the correct statement from the following:

(A) The sand in the sand pile is well compacted
(B) The sand is kept moist at the time of placing and tamping
(C) Sand piles are generally used under column loads
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q15. Cavity wall is generally provided for

(A) Heat insulation
(B) Sound insulation
(C) Prevention of dampness
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Building Construction MCQ with Answers


We hope the given Building Construction MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Building Construction MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment