Civil Graphic Statics MCQ Quiz Questions – Set 21 :: Civil Engineering

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Effect of a force on a body depends upon its

(A) Direction
(B) Magnitude
(C) Position
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. If the linear velocity of a point on the rim of a wheel of 10 m diameter, is 50 m/sec, its angular velocity will be

(A) 20 rad/sec
(B) 15 rad/sec
(C) 10 rad/sec
(D) 5 rad/sec

Answer: (D) 5 rad/sec


Q3. The velocity of a body fallen from height ‘h’, on reaching the ground is given by

(A) v = 2gh
(B) v = 2gh2
(C) v = √(2gh)
(D) v = 1/√(2gh)

Answer: (C) v = √(2gh)


Q4. The total kinetic energy of a hoop of mass 2 kg and radius 4 m sliding with linear velocity 8 m/sec and angular velocity 5 radian/sec is

(A) 64 J
(B) 400 J
(C) 464 J
(D) 89 J

Answer: (C) 464 J


Q5. A simple pendulum of length 1 has an energy E when its amplitude is A. If its amplitude is increased to 2A, the energy becomes

(A) E
(B) E/2
(C) 2E
(D) 4E

Answer: (D) 4E


Q6. In SI units, the units of force and energy are respectively

(A) Newton and watt
(B) Dyne and erg
(C) Newton and joule
(D) kg wt and joule

Answer:(C) Newton and joule


Q7. A train weighing 196 tonnes experiences a frictional resistance of 511/22 per tonne. The speed of the train at the top of a down gradient 1 in 78.4 is 36 km/hour. The speed of the train after running 1 km down the slope, is

(A) 5 √10 m/sec
(B) 10 √5 m/sec
(C) 5 √3 m/sec
(D) 3 √5 m/sec

Answer: (A) 5 √10 m/sec


Q8. A projectile is fired at an angle ‘θ’ to the vertical. Its horizontal range will be maximum when ‘θ’ is

(A) 0°
(B) 30°
(C) 45°
(D) 90°

Answer: (C) 45°


Q9. The point about which combined motion of rotation and translation of a rigid body takes place, is known as

(A) Virtual centre
(B) Instantaneous centre
(C) Instantaneous axis
(D) Point of rotation

Answer: (B) Instantaneous centre


Q10. The velocity of a moving body, is

(A) A vector quantity
(B) A scalar quantity
(C) A scalar as well as a vector quantity
(D) None of these

Answer: (A) A vector quantity


Q11. The resultant of the forces acting on a body will be zero if the body

(A) Rotates
(B) Moves with variable velocity in a straight line
(C) Moves along a curved path
(D) Does not move at all

Answer: (D) Does not move at all


Q12. For a given velocity of a projectile, the range is maximum when the angle of projection is

(A) 30°
(B) 45°
(C) 90°
(D) 0°

Answer: (B) 45°


Q13. The ratio of kinetic energy and potential energy of a simple harmonic oscillator, at a displacement equal to half its amplitude is given by

(A) 1 : 2
(B) 1 : 1
(C) 2 : 1
(D) 3 : 1

Answer: (D) 3 : 1


Q14. The ratio of the speed of a rolling cylinder to the speed of sliding cylinder is

(A) Less than 1
(B) Equal to 1
(C) Between 1 and 2
(D) Greater than 2

Answer: (A) Less than 1


Q15. Time of flight of a projectile on a horizontal plane, is

(A) 2u sinα/g
(B) 2u cosα/g
(C) 2u tanα/g
(D) 2u cotα/g

Answer: (A) 2u sinα/g


Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ with Answers



We hope the given Applied Mechanics and Graphic Statics MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Applied Mechanics and Graphic Statics MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment