Civil Highway Engineering Practice Test – Set 19

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. If the width of a pavement slab is 7.5 m, thickness 20 cm and working stress 1400 kg/cm2, spacing of 10 mm tie bars for the longitudinal joint, is

(A) 10 cm
(B) 20 cm
(C) 30 cm
(D) 40 cm

Answer: (C) 30 cm


Q2. An exceptional grade may be provided upto 1 in 12 along hill roads, if the length does not exceed

(A) 45 m per km
(B) 60 m per km
(C) 75 m per km
(D) 90 m per km

Answer: (B) 60 m per km


Q3. Parapet walls along hill roads, are provided

(A) To retain the back filling
(B) To prevent the hill from sliding
(C) To prevent the wheels of the vehicle from coming on the retaining wall
(D) None of these

Answer: (C) To prevent the wheels of the vehicle from coming on the retaining wall


Q4. If no super elevation is provided on a road along curves, pot holes may develop at

(A) Inner edge of the road
(B) Outer edge of the road
(C) Centre of the road
(D) Nowhere on the road

Answer: (B) Outer edge of the road


Q5. Shoulders for high traffic volume roads, should

(A) Be stable throughout the year to be used by vehicles in the case of emergency
(B) Support and protect the ends of carriage ways
(C) Not allow entrance of water to sub-grade
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. An ideal vertical curve is

(A) True spiral
(B) Cubic spiral
(C) Cubic parabola
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q7. The safe stopping sight distance D, may be computed from the equation

(A) D = 0.278 Vt + V2/254f
(B) D = 0.254 Vt + V2/278f
(C) D = 0.254 Vt + V2/225f
(D) D = 0.225 Vt + V2/254f

Answer: (A) D = 0.278 Vt + V2/254f


Q8. If the designed speed on a circular curve of radius 1400 m is 80 km/hour, no super-elevation is provided, if the camber, is

(A) 4 %
(B) 3 %
(C) 2 %
(D) 1.7 %

Answer: (C) 2 %


Q9. For calculating the tractive force along an upgrade of an asphalt road, the most probable value of the co-efficient of traction resistance μ is assumed

(A) 1/10
(B) 1/20
(C) 1/30
(D) 1/100

Answer: (D) 1/100


Q10. Normal formation width of a hill road for one-way traffic, is

(A) 3.6 m
(B) 4.8 m
(C) 6.6 m
(D) 7.2 m

Answer: (B) 4.8 m


Q11. If d is the thickness of a concrete pavement, the equivalent radius b of resisting section for an interior loading, is

(A) b = √(0.6 + d2) – 0.675 d
(B) b = √(1.6 + d2) + 0.675 d
(C) b = √(1.6 + d2) – 3.675 d
(D) b = √(1.6 + d2) – 0.675 d

Answer: (D) b = √(1.6 + d2) – 0.675 d


Q12. If the ruling gradient on any highway is 3%, the gradient provided on the curve of 300 metre radius, is

(A) 2.00 %
(B) 2.25 %
(C) 2.50 %
(D) 2.75 %

Answer: (D) 2.75 %


Q13. Before providing super-elevation on roads, the portion of the carriageway between the crown and the outer edge is made

(A) To have a reduced fall
(B) Horizontal
(C) To have slope of the camber on the other half of the carriageway
(D) None of these

Answer: (C) To have slope of the camber on the other half of the carriageway


Q14. Roughness index of roads, is expressed as

(A) Size of the stone on the pavement
(B) Number of patches on the pavement
(C) Cumulative deformation of surface per horizontal distance
(D) Type of the road surface

Answer: (C) Cumulative deformation of surface per horizontal distance


Q15. If P is the number of vehicles per day at last census, r is the increase in traffic and n is the number of years passed after last census, number of vehicles A per day for design, is

(A) P (1 + r)n
(B) P (1 – r)n
(C) P (1 + r)-n+5
(D) P (1 + r)5n

Answer: (C) P (1 + r)-n+5


Highway Engineering MCQ – All Set

Highway Engineering Objective Questions Test – Set 01
Highway Engineering MCQ Questions – Set 02
Highway Engineering multiple questions – Set 03
Highway Engineering objective type questions pdf – Set 04
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers – Set 05
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 06
Highway Engineering Objective Questions and Answers pdf – Set 07
Objective Questions in Highway Engineering – Set 08
Highway Engineering Objective Type Questions – Set 09
Highway Engineering MCQ Practice Test – Set 10
Highway Engineering MCQ pdf – Set 11
MCQ for Highway Engineering – Set 12
MCQ on Highway Engineering pdf – Set 13
Highway Engineering material testing MCQ Test – Set 14
Highway Engineering online test – Set 15
Highway Engineering exam papers – Set 16
Highway Engineering exam questions pdf – Set 17
Highway Engineering MCQ Test Questions Online – Set 18
Civil Highway Engineering Practice Test – Set 19
Objective Questions Civil Highway Engineering – Set 20
Civil Engineering Test on Highway Engineering – Set 21
Highway Engineering – Civil Engineering Questions and Answers – Set 22
Highway Traffic Engineering Objective Questions Answers – Set 23
Highway Engineering objective questions and answers Set – 24

We hope the given Highway Engineering on Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Highway Engineering. If you have any queries related to Highway Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment