Computer Architecture MCQ Free Online Practice – Set 06

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. MIMD stands for

(A) Multiple instruction multiple data
(B) Multiple instruction memory data
(C) Memory instruction multiple data
(D) Multiple information memory data

Answer: (A) Multiple instruction multiple data


Q2. If the value V(x) of the target operand is contained in the address field itself, the addressing mode is

(A) Immediate
(B) Direct
(C) Indirect
(D) Implied

Answer: (B) Direct


Q3. The maximum addressing capacity of a micro processor which uses 16 bit database & 32 bit address base is

(A) 64 K
(B) 4 GB
(C) Both (a) & (b)
(D) None of these

Answer: (B) 4 GB


Q4. A page fault

(A) Occurs when there is an error in a specific page
(B) Occurs when a program accesses a page of main memory
(C) Occurs when a program accesses a page not currently in main memory
(D) Occurs when a program accesses a page belonging to another program

Answer: (C) Occurs when a program accesses a page not currently in main memory


Q5. An n-bit microprocessor has________.

(A) n-bit program counter
(B) n-bit address register
(C) n-bit ALU
(D) n-bit instructions register

Answer: (D) n-bit instructions register


Q6. A group of bits that tell the computer to perform a specific operation is known as

(A) Instruction code
(B) Micro-operation
(C) Accumulator
(D) Register

Answer: (A) Instruction code


Q7. Can be represented in a signed magnitude format and in a 1’s complement format as

(A) 111011 & 100100
(B) 100100 & 111011
(C) 011011 & 100100
(D) 100100 & 011011

Answer: (A) 111011 & 100100


Q8. The memory unit that communicates directly with the CPU is called the

(A) Main memory
(B) Secondary memory
(C) Shared memory
(D) Auxiliary memory

Answer: (A) Main memory


Q9. The load instruction is mostly used to designate a transfer from memory to a processor register known as________.

(A) Accumulator
(B) Instruction Register
(C) Program counter
(D) Memory address Register

Answer: (A) Accumulator


Q10. When CPU is executing a Program that is part of the Operating System, it is said to be in __.

(A) Interrupt mode
(B) System mode
(C) Half mode
(D) Simplex mode

Answer: (B) System mode


Q11. The communication between the components in a microcomputer takes place via the address and

(A) I/O bus
(B) Data bus
(C) Address bus
(D) Control lines

Answer: (B) Data bus


Q12. The instructions which copy information from one location to another either in the processor’s internal register set or in the external main memory is called

(A) Data transfer instructions
(B) Program control instructions
(C) Input-output Instructions
(D) Logical instructions

Answer: (A) Data transfer instructions


Q13. The average time required to reach a storage location in memory and obtain its contents is called

(A) Latency time
(B) Access time
(C) Turnaround time
(D) Response time

Answer: (B) Access time


Q14. The time interval between adjacent bits is called the________.

(A) Word-time
(B) Bit-time
(C) Turnaround time
(D) Slice time

Answer: (B) Bit-time


Q15. Logic X-OR operation of (4ACO)H & (B53F)H results __.

(A) AACB
(B) 0000
(C) FFFF
(D) ABCD

Answer: (C) FFFF


Computer Organization and Architecture MCQ – All Set

Computer Organization and Architecture MCQ – Set 01
Computer Organization and Architecture pdf – Set 02
Computer Organization Questions & Answers – Set 03
Computer Architecture Questions & Answers – Set 04
Computer Organization multiple Choice Questions – Set 05
Computer Architecture MCQ Free Online Practice – Set 06
Computer Organization and Architecture MCQQ Online Test Set – 07

We hope the given computer science Engineering on Computer Organization and Architecture MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Organization and Architecture. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Organization and Architecture MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment