Computer Fundamentals mcq pdf Free Download – Set 42

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. All calculations are performed and all comparisons are made in _ unit.

(A) Control unit
(B) Arithmetic-logic unit
(C) Central processing unit
(D) Primary storage unit

Answer:(B) Arithmetic-logic unit


Q2. Which is another name for functional language?

(A) Machine
(B) Application language
(C) Low-level language
(D) High-level language

Answer: (B) Application language


Q3. What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?

(A) Bus control
(B) Interrupts
(C) Bus arbitration
(D) Status

Answer: (C) Bus arbitration


Q4. The disadvantage of dynamic RAM over static RAM is

(A) Higher power consumption
(B) Variable speed
(C) Need to refresh the capacitor charge every once in two milliseconds
(D) Higher bit density

Answer: (C) Need to refresh the capacitor charge every once in two milliseconds


Q5. Communication using a modulated carrier to apply a data signal to a transmission medium in analog form is

(A) Local area network
(B) Modem
(C) Base band networking
(D) Broad band networking

Answer: (D) Broad band networking


Q6. Multiplication of 1112 by 1012 is

(A) 1100112
(B) 1000112
(C) 1111002
(D) 0001012

Answer: (B) 1000112


Q7. In digital data transmission

(A) Baud rate in equal to bit rate
(B) Baud rate is always smaller than the bit rate
(C) Baud rate is always higher than the bit rate
(D) None of the above

Answer: (D) None of the above


Q8. Off-line operation is the operation of devices without the control of

(A) Memory
(B) CPU
(C) ALU
(D) Control unit

Answer: (B) CPU


Q9. Which major development led to the production of microcomputers?

(A) Magnetic disks
(B) Floppy disks
(C) Logic gates
(D) Integrated circuits

Answer:(D) Integrated circuits


Q10. Which device of computer operation dispenses with the use of the keyboard?

(A) Joystick
(B) Light pen
(C) Mouse
(D) Touch

Answer: (C) Mouse


Q11. All the instructions and procedures needed to start up a computer, to the point it can load an operating system, are stored in ROM chips. In IBM compatible PCs this is called the _

(A) RAM BIOS
(B) ROM BIOS
(C) EPROM
(D) POST

Answer: (B) ROM BIOS


Q12. What is the general name of the device which produces hardcopy graphics?

(A) COM
(B) Plotter
(C) Printer
(D) Microfilm

Answer: (B) Plotter


Q13. The average time necessary for the correct sector of a disk to arrive at the read write head is _

(A) Down time
(B) Seek time
(C) Rotational delay
(D) Access time

Answer: (C) Rotational delay


Q14. As compared to diskettes, the hard disks are

(A) More expensive
(B) More portable
(C) Less rigid
(D) Slowly accessed

Answer: (A) More expensive


Q15. What is the standard code the computer industry created to represent characters?

(A) DASI
(B) ASSH
(C) ASCII
(D) BASCII

Answer: (C) ASCII


Computer Fundamentals MCQ – All Set

Computer Fundamentals Basic Questions and Answers – Set 01
Computer Fundamentals Questions Answers pdf – Set 02
Computer Fundamentals Objective Questions and Answers Set – 03
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions and Answers – Set 04
Computer Fundamentals Questions and Answers Doc – Set 05
Computer Fundamentals Questions and Answers for Interview – Set 06
Computer Fundamentals Questions and Answers for Bank Exams – Set 07
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 08
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 09
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple Choice doc – Set 10
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers pdf Download – Set 11
Digital Computer Fundamentals Objective Questions and Answers – Set 12
Computer Fundamentals Questions and Answers pdf in English – Set 13
Computer Hardware Fundamentals Questions and Answers – Set 14
Computer Fundamentals Questions and Answers MCQ – Set 15
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple – Set 16
Computer Fundamentals One Word Questions and Answers – Set 17
Computer Fundamentals MCQ Questions Answers pdf – Set 18
Computer Science Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 19
Computer Fundamentals Quiz Questions Answers – Set 20
Computer Fundamentals Short Questions and Answers – Set 21
Computer Fundamentals Short Questions and Answers pdf – Set 22
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 23
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 24
Top Asked Computer Fundamentals Questions and Answers – Set 25
Computer Fundamentals Objective Type Questions and Answers pdf – Set 26
Computer Fundamentals Viva Questions and Answers – Set 27
Computer Fundamentals Questions with Answers pdf – Set 28
Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers – Set 29
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions with Answers – Set 30
Objective Questions of Computer Fundamentals with Answers pdf – Set 31
Computer Fundamentals Questions pdf – Set 32
Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers pdf Download – Set 33
Computer Fundamentals mcq Online Test – Set 34
computer fundamentals mcq online test set 35 pdf
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers – Set 36
Computer Fundamentals mcq with Answers – Set 37
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers doc – Set 38
Computer Fundamentals mcq Questions with Answers – Set 39
Digital Computer Fundamentals mcq – Set 40
Computer Fundamentals mcq for Placement – Set 41
Computer Fundamentals mcq pdf Free Download – Set 42
MCQ Fundamentals of Computer Science – Set 43
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions – Set 44
MCQ Fundamentals of Computer and Information Technology – Set 45
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions pdf – Set 46
MCQ on Computer Fundamentals with Answers – Set 47
MCQ on Computer Fundamentals pdf – Set 48
Computer Fundamentals Practice mcq Question and Answer – Set 49
Computer Fundamentals mcq Question Paper – Set 50
Computer Fundamentals Solved mcqs pdf – Set 51
Computer Fundamentals mcq Questions Answers pdf – Set 52
Computer Fundamentals mcqs with Answers pdf – Set 53
Computer Fundamentals mcq Questions pdf – Set 54
Computer Fundamentals mcqs pdf – Set 55
Computer Fundamentals mcq Online – Set 56
Computer Fundamentals mcq Test – Set 57
Computer Fundamentals mcq with Answers pdf – Set 58
Windows and Computer Fundamentals mcq – Set 59

We hope the given computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Fundamentals. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment