Computer Fundamentals mcq Questions and Answers – Set 36

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In a punched card system, data is processed by a

(A) Keypunch machine, sorter, and posting machine
(B) Accounting machine, posting machine, and billing machine
(C) Sorter, posting machine, and billing machine
(D) Accounting machine, keypunch machine, and sorter

Answer: (D) Accounting machine, keypunch machine, and sorter


Q2. The two basic types of record-access methods are:

(A) Sequential and random
(B) Sequential and indexed
(C) Direct and immediate
(D) None of the above

Answer: (A) Sequential and random


Q3. The memory which is ultraviolet light erasable and electrically programmable is

(A) ROM
(B) PROM
(C) RAM
(D) EPROM

Answer: (D) EPROM


Q4. The processing capability of a microcomputer can be enhanced with the help of

(A) Addition processor
(B) Expansion cards
(C) Secondary memory
(D) Buffer memory

Answer: (B) Expansion cards


Q5. The data bus in 8080A/8085 microprocessor is a group of

(A) Eight bidirectional lines that are used to transfer 8 bits between the microprocessor and its I/O and memory
(B) Sixteen bidirectional lines that are used for data transfer between the microprocessor and memory
(C) Eight unidirectional lines that are used for I/O devices
(D) Eight lines used to transfer data among the registers

Answer: (A) Eight bidirectional lines that are used to transfer 8 bits between the microprocessor and its I/O and memory


Q6. The Josephson tunnelling device illustrates principles associated with the advanced storage technique:

(A) Cryogenics
(B) CCD
(C) EBAM
(D) None of the above

Answer: (A) Cryogenics


Q7. Access time in a computer memory is the time required to

(A) Locate the stored data
(B) Retrieve the stored data
(C) Both locate and retrieve the data
(D) None of the above

Answer:(C) Both locate and retrieve the data


Q8. Symbolic languages were developed in

(A) 1962
(B) 1950
(C) 1974
(D) 1980

Answer: (B) 1950


Q9. The estimation of the value of a function at a point beyond the interval in which the data lies is called known as

(A) Interpolation
(B) Simulation
(C) Emulation
(D) None of the above

Answer: (A) Interpolation


Q10. The physical components of a computer system is

(A) Human ware
(B) Firm ware
(C) Hardware
(D) Software

Answer: (C) Hardware


Q11. The term “memory” applies to which one of the following

(A) Logic
(B) Storage
(C) Control
(D) Input device

Answer:(B) Storage


Q12. For a memory system, the cycle time is

(A) Same as the access time
(B) Longer than the access time
(C) Shorter than the access time
(D) Sub-multiple of the access time

Answer: (B) Longer than the access time


Q13. One million bytes of information is abbreviated as

(A) Bit
(B) MB
(C) KB
(D) GB

Answer: (B) MB


Q14. Which is a device that changes information into digital form?

(A) Modem
(B) Digitizer
(C) Mouse
(D) Light pen

Answer: (B) Digitizer


Q15. A file containing relatively permanent data is

(A) Random file
(B) Transaction file
(C) Master file
(D) Sequential file

Answer: (C) Master file


Computer Fundamentals MCQ – All Set

Computer Fundamentals Basic Questions and Answers – Set 01
Computer Fundamentals Questions Answers pdf – Set 02
Computer Fundamentals Objective Questions and Answers Set – 03
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions and Answers – Set 04
Computer Fundamentals Questions and Answers Doc – Set 05
Computer Fundamentals Questions and Answers for Interview – Set 06
Computer Fundamentals Questions and Answers for Bank Exams – Set 07
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 08
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 09
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple Choice doc – Set 10
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers pdf Download – Set 11
Digital Computer Fundamentals Objective Questions and Answers – Set 12
Computer Fundamentals Questions and Answers pdf in English – Set 13
Computer Hardware Fundamentals Questions and Answers – Set 14
Computer Fundamentals Questions and Answers MCQ – Set 15
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple – Set 16
Computer Fundamentals One Word Questions and Answers – Set 17
Computer Fundamentals MCQ Questions Answers pdf – Set 18
Computer Science Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 19
Computer Fundamentals Quiz Questions Answers – Set 20
Computer Fundamentals Short Questions and Answers – Set 21
Computer Fundamentals Short Questions and Answers pdf – Set 22
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 23
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 24
Top Asked Computer Fundamentals Questions and Answers – Set 25
Computer Fundamentals Objective Type Questions and Answers pdf – Set 26
Computer Fundamentals Viva Questions and Answers – Set 27
Computer Fundamentals Questions with Answers pdf – Set 28
Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers – Set 29
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions with Answers – Set 30
Objective Questions of Computer Fundamentals with Answers pdf – Set 31
Computer Fundamentals Questions pdf – Set 32
Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers pdf Download – Set 33
Computer Fundamentals mcq Online Test – Set 34
computer fundamentals mcq online test set 35 pdf
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers – Set 36
Computer Fundamentals mcq with Answers – Set 37
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers doc – Set 38
Computer Fundamentals mcq Questions with Answers – Set 39
Digital Computer Fundamentals mcq – Set 40
Computer Fundamentals mcq for Placement – Set 41
Computer Fundamentals mcq pdf Free Download – Set 42
MCQ Fundamentals of Computer Science – Set 43
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions – Set 44
MCQ Fundamentals of Computer and Information Technology – Set 45
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions pdf – Set 46
MCQ on Computer Fundamentals with Answers – Set 47
MCQ on Computer Fundamentals pdf – Set 48
Computer Fundamentals Practice mcq Question and Answer – Set 49
Computer Fundamentals mcq Question Paper – Set 50
Computer Fundamentals Solved mcqs pdf – Set 51
Computer Fundamentals mcq Questions Answers pdf – Set 52
Computer Fundamentals mcqs with Answers pdf – Set 53
Computer Fundamentals mcq Questions pdf – Set 54
Computer Fundamentals mcqs pdf – Set 55
Computer Fundamentals mcq Online – Set 56
Computer Fundamentals mcq Test – Set 57
Computer Fundamentals mcq with Answers pdf – Set 58
Windows and Computer Fundamentals mcq – Set 59

We hope the given computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Fundamentals. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment