Computer Fundamentals mcq Questions pdf – Set 54

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A software package to perform calculations on data arranged in an array is

(A) System software
(B) Utility programs
(C) Electronic spread sheet
(D) Application programs

Answer: (C) Electronic spread sheet


Q2. The two major types of computer chips are

(A) External memory chip
(B) Primary memory chip
(C) Microprocessor chip
(D) Both (b) and (c)

Answer: (D) Both (b) and (c)


Q3. Control of computer system or subsystem operation by an operator who may intervene at arbitrary times is

(A) Manual control
(B) Mapping
(C) Shift register
(D) ALU

Answer: (A) Manual control


Q4. A program used to detect overall system malfunction is

(A) System analysis
(B) System software
(C) Utilities
(D) System diagnostics

Answer: (D) System diagnostics


Q5. What are the stages in the compilation process?

(A) Feasibility study, system design and testing
(B) Implementation and documentation
(C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation
(D) None of the above

Answer: (C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation


Q6. A device which converts human readable data into machine language is

(A) Card reader
(B) Card punch
(C) Punched paper tape
(D) Character reader

Answer: (D) Character reader


Q7. Backing storage is so named because it

(A) Is always kept at the back of the CP.U.
(B) Is slow and backward
(C) Backs up the computer’s main memory
(D) Lags behind the main memory

Answer: (C) Backs up the computer’s main memory


Q8. In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board. The name of the board is?

(A) Motherboard
(B) Daughterboard
(C) Bredboard
(D) Fatherboard

Answer: (A) Motherboard


Q9. Who launched IBM’s First PC in 1981?

(A) Dean Cline
(B) C.B. Rogers Jr.
(C) John F. Akers
(D) David Svenson

Answer: (B) C.B. Rogers Jr.


Q10. Which was the first commercial computer built by M.V. Wilkies

(A) Super computer
(B) LEO
(C) Mainframe
(D) Micro computer

Answer: (B) LEO


Q11. BCD is

(A) Binary Coded Decimal
(B) Bit Coded Decimal
(C) Binary Coded Digit
(D) Bit Coded Digit

Answer: (A) Binary Coded Decimal


Q12. The first electronic digital computer contained?

(A) Electronic valves
(B) Vacuum tubes
(C) Transistors
(D) Semiconductor memory

Answer: (B) Vacuum tubes


Q13. In comparison to the internal (main) memory, tape or disk memory is

(A) Slower and more expensive
(B) Slower and less expensive
(C) Faster and more expensive
(D) Faster and less expensive

Answer: (B) Slower and less expensive


Q14. If in a computer, 16 bits are used to specify address in a RAM, the number of addresses will be

(A) 216
(B) 65,536
(C) 64 K
(D) Any of the above

Answer: (B) 65,536


Q15. The unit of a computer system that executes program, communicates with and often controls the operation of other subsystems of the computer is known as

(A) CPU
(B) Control Unit
(C) I/O unit
(D) Peripheral unit

Answer:(A) CPU


Computer Fundamentals MCQ – All Set

Computer Fundamentals Basic Questions and Answers – Set 01
Computer Fundamentals Questions Answers pdf – Set 02
Computer Fundamentals Objective Questions and Answers Set – 03
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions and Answers – Set 04
Computer Fundamentals Questions and Answers Doc – Set 05
Computer Fundamentals Questions and Answers for Interview – Set 06
Computer Fundamentals Questions and Answers for Bank Exams – Set 07
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 08
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 09
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple Choice doc – Set 10
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers pdf Download – Set 11
Digital Computer Fundamentals Objective Questions and Answers – Set 12
Computer Fundamentals Questions and Answers pdf in English – Set 13
Computer Hardware Fundamentals Questions and Answers – Set 14
Computer Fundamentals Questions and Answers MCQ – Set 15
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple – Set 16
Computer Fundamentals One Word Questions and Answers – Set 17
Computer Fundamentals MCQ Questions Answers pdf – Set 18
Computer Science Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 19
Computer Fundamentals Quiz Questions Answers – Set 20
Computer Fundamentals Short Questions and Answers – Set 21
Computer Fundamentals Short Questions and Answers pdf – Set 22
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 23
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 24
Top Asked Computer Fundamentals Questions and Answers – Set 25
Computer Fundamentals Objective Type Questions and Answers pdf – Set 26
Computer Fundamentals Viva Questions and Answers – Set 27
Computer Fundamentals Questions with Answers pdf – Set 28
Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers – Set 29
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions with Answers – Set 30
Objective Questions of Computer Fundamentals with Answers pdf – Set 31
Computer Fundamentals Questions pdf – Set 32
Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers pdf Download – Set 33
Computer Fundamentals mcq Online Test – Set 34
computer fundamentals mcq online test set 35 pdf
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers – Set 36
Computer Fundamentals mcq with Answers – Set 37
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers doc – Set 38
Computer Fundamentals mcq Questions with Answers – Set 39
Digital Computer Fundamentals mcq – Set 40
Computer Fundamentals mcq for Placement – Set 41
Computer Fundamentals mcq pdf Free Download – Set 42
MCQ Fundamentals of Computer Science – Set 43
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions – Set 44
MCQ Fundamentals of Computer and Information Technology – Set 45
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions pdf – Set 46
MCQ on Computer Fundamentals with Answers – Set 47
MCQ on Computer Fundamentals pdf – Set 48
Computer Fundamentals Practice mcq Question and Answer – Set 49
Computer Fundamentals mcq Question Paper – Set 50
Computer Fundamentals Solved mcqs pdf – Set 51
Computer Fundamentals mcq Questions Answers pdf – Set 52
Computer Fundamentals mcqs with Answers pdf – Set 53
Computer Fundamentals mcq Questions pdf – Set 54
Computer Fundamentals mcqs pdf – Set 55
Computer Fundamentals mcq Online – Set 56
Computer Fundamentals mcq Test – Set 57
Computer Fundamentals mcq with Answers pdf – Set 58
Windows and Computer Fundamentals mcq – Set 59

We hope the given computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Fundamentals. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment