Computer Fundamentals mcq with Answers pdf – Set 58

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The symbols used in an assembly language are

(A) Mnemonics
(B) Assembler
(C) Codes
(D) All of the above

Answer:(A) Mnemonics


Q2. An input device which can read characters directly from an ordinary piece of paper is

(A) OCR
(B) OMR
(C) MSI
(D) POS

Answer: (A) OCR


Q3. An output device that uses words or messages recorded on a magnetic medium to produce audio response is

(A) Magnetic tape
(B) Voice response unit
(C) Voice recognition unit
(D) Voice band

Answer: (B) Voice response unit


Q4. Which of the following programs give instructions about operations inside the computer?

(A) System software
(B) Application
(C) Utility
(D) None of the above

Answer: (A) System software


Q5. The light pen was developed in

(A) 1942
(B) 1976
(C) 1950
(D) 1992

Answer: (C) 1950


Q6. The invention of the slide rule is attributed to

(A) Babbage
(B) Oughtred
(C) Pascal
(D) Napier

Answer: (B) Oughtred


Q7. Design qualifications do not normally include

(A) Output requirements
(B) Input and storage requirements
(C) Control provisions
(D) Blueprints

Answer: (D) Blueprints


Q8. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?

(A) Track number
(B) Sector number
(C) Surface number
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q9. Registers which are partially visible to users and used to hold conditional codes (bits set by the CPU hardware as the result of operations), are known as

(A) PC
(B) Memory Address Registers
(C) General purpose registers
(D) Flags

Answer: (D) Flags


Q10. A language which is close to that used within the computer is

(A) High-level language
(B) Assembly language
(C) Low-level language
(D) None of the above

Answer: (C) Low-level language


Q11. Which of the following is not a part of the CPU

(A) Storage unit
(B) Arithmetic and logic unit
(C) Program unit
(D) Control unit

Answer: (C) Program unit


Q12. Which protocol has been standardized by the International Standards Organization?

(A) ISAM
(B) ISO
(C) LISP
(D) CALL

Answer: (B) ISO


Q13. Punched-card equipment was first introduced in Britain in 1904 by a small company. What was the name of that company?

(A) The Tabulator Ltd.
(B) Tabulator Machine Company
(C) International Business Machines (IBM)
(D) Accounting & Tabulating Corporation of Great Britain

Answer: (A) The Tabulator Ltd.


Q14. Transmission and presentation of text and graphics is called

(A) Tele-text
(B) Network
(C) Video text
(D) None of the above

Answer: (C) Video text


Q15. The ability of a computer system to remain operational despite various failures is

(A) Relation
(B) Schema
(C) Resilience
(D) Versatility

Answer: (C) Resilience


Leave a Comment