Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions – Set 44

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Software instructions intended to satisfy a user’s specific processing needs are called _.

(A) Systems software
(B) A microcomputer
(C) Documentation
(D) Applications software

Answer: (D) Applications software


Q2. In 1830, Charles Babbage designed a machine called the Analytical Engine which he showed at the Paris Exhibition. In which year was it exhibited?

(A) 1820
(B) 1860
(C) 1855
(D) 1870

Answer: (C) 1855


Q3. Which of the following is the coding of data so that is can’t be easily understood if intercepted.

(A) Barcode
(B) Decoder
(C) Encryption
(D) Mnemonics

Answer: (C) Encryption


Q4. Condensing output data to exhibit specific information is

(A) Calculating
(B) Recording
(C) Merging
(D) Summarising

Answer: (D) Summarising


Q5. Which of the following statements is true?

(A) Analysts usually work alone and sometimes as part of a team
(B) Most systems projects are completed in 6 to 12 weeks
(C) An analyst’s primary concern is the development of software
(D) Analysts evaluate data flow through an organization

Answer: (D) Analysts evaluate data flow through an organization


Q6. A notation for defining the form and structure of data is known as

(A) Data description language
(B) Binary language
(C) Data channel
(D) Data definition language

Answer: (D) Data definition language


Q7. A prewritten program that’s sold to perform a common task is called an application

(A) System software
(B) Package
(C) Utilities
(D) Program

Answer: (B) Package


Q8. The computer translates the condition of each switch to a number. What number is represented by the OFF state?

(A) -3.75
(B) -7
(C) 0
(D) 1

Answer: (C) 0


Q9. Which of the following is a machine for reading documents that are encoded in a way that is readable by person and machine?

(A) Document reader
(B) Distributed system
(C) Artificial intelligence
(D) Document sorter

Answer: (A) Document reader


Q10. A device that converts one type of signal into another is called

(A) Modem
(B) Transducer
(C) Punched paper tape
(D) Punched card

Answer: (B) Transducer


Q11. “The three most important inventions of this century are the nuclear bomb, the high yield hybrid speed, and the computer”. Can you name the person who made this statement?

(A) Harry R Jordan
(B) Buckminster Fuller
(C) Jack Smith
(D) Jan Timmer

Answer: (A) Harry R Jordan


Q12. Which company produces processors for the Apple Macintosh?

(A) IBM
(B) Motorola
(C) Intel
(D) AMD

Answer: (B) Motorola


Q13. The code that should be adequate for present and anticipated data processing both for machine and human use is

(A) Conciseness
(B) Uniqueness
(C) Operability
(D) None of the above

Answer: (C) Operability


Q14. A hand-held device which reads marks or characters on paper by detecting photo-sensitivity is known as

(A) Light pen
(B) Optical-wand
(C) Plotter
(D) None of the above

Answer: (B) Optical-wand


Q15. A monitor’s _ is the distance between the holes in the mask behind the screen. This helps determine how sharp the dots appear.

(A) Refresh rate
(B) Dot pitch
(C) Resolution
(D) Color depth

Answer: (B) Dot pitch


Computer Fundamentals MCQ – All Set

Computer Fundamentals Basic Questions and Answers – Set 01
Computer Fundamentals Questions Answers pdf – Set 02
Computer Fundamentals Objective Questions and Answers Set – 03
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions and Answers – Set 04
Computer Fundamentals Questions and Answers Doc – Set 05
Computer Fundamentals Questions and Answers for Interview – Set 06
Computer Fundamentals Questions and Answers for Bank Exams – Set 07
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 08
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 09
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple Choice doc – Set 10
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers pdf Download – Set 11
Digital Computer Fundamentals Objective Questions and Answers – Set 12
Computer Fundamentals Questions and Answers pdf in English – Set 13
Computer Hardware Fundamentals Questions and Answers – Set 14
Computer Fundamentals Questions and Answers MCQ – Set 15
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple – Set 16
Computer Fundamentals One Word Questions and Answers – Set 17
Computer Fundamentals MCQ Questions Answers pdf – Set 18
Computer Science Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 19
Computer Fundamentals Quiz Questions Answers – Set 20
Computer Fundamentals Short Questions and Answers – Set 21
Computer Fundamentals Short Questions and Answers pdf – Set 22
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 23
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 24
Top Asked Computer Fundamentals Questions and Answers – Set 25
Computer Fundamentals Objective Type Questions and Answers pdf – Set 26
Computer Fundamentals Viva Questions and Answers – Set 27
Computer Fundamentals Questions with Answers pdf – Set 28
Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers – Set 29
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions with Answers – Set 30
Objective Questions of Computer Fundamentals with Answers pdf – Set 31
Computer Fundamentals Questions pdf – Set 32
Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers pdf Download – Set 33
Computer Fundamentals mcq Online Test – Set 34
computer fundamentals mcq online test set 35 pdf
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers – Set 36
Computer Fundamentals mcq with Answers – Set 37
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers doc – Set 38
Computer Fundamentals mcq Questions with Answers – Set 39
Digital Computer Fundamentals mcq – Set 40
Computer Fundamentals mcq for Placement – Set 41
Computer Fundamentals mcq pdf Free Download – Set 42
MCQ Fundamentals of Computer Science – Set 43
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions – Set 44
MCQ Fundamentals of Computer and Information Technology – Set 45
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions pdf – Set 46
MCQ on Computer Fundamentals with Answers – Set 47
MCQ on Computer Fundamentals pdf – Set 48
Computer Fundamentals Practice mcq Question and Answer – Set 49
Computer Fundamentals mcq Question Paper – Set 50
Computer Fundamentals Solved mcqs pdf – Set 51
Computer Fundamentals mcq Questions Answers pdf – Set 52
Computer Fundamentals mcqs with Answers pdf – Set 53
Computer Fundamentals mcq Questions pdf – Set 54
Computer Fundamentals mcqs pdf – Set 55
Computer Fundamentals mcq Online – Set 56
Computer Fundamentals mcq Test – Set 57
Computer Fundamentals mcq with Answers pdf – Set 58
Windows and Computer Fundamentals mcq – Set 59

We hope the given computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Fundamentals. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment