Computer Fundamentals Questions with Answers pdf – Set 28

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Which of the following is intended to be used in all applications runs on mainframe computers.

(A) LOGO
(B) APL
(C) PL/1
(D) OCCAM

Answer: (C) PL/1


Q2. The number of records contained within a block of data on magnetic tape is defined by the

(A) Block definition
(B) Record contain clause
(C) Blocking factor
(D) Record per block factor

Answer: (C) Blocking factor


Q3. The essential features of a number system are

(A) Radix
(B) Set of distinct counting digits
(C) Bits
(D) Both (a) & (b)

Answer: (D) Both (a) & (b)

Q4. The flow and timing to data to and from the microprocessor is regulated by

(A) Control pins
(B) Address pins
(C) Data pins
(D) Power pins

Answer: (A) Control pins


Q5. SPSS stands for

(A) Statistical Package for Systems Science
(B) Systems Package for Social Science
(C) Statistical Package for Social Science
(D) None of the above

Answer: (C) Statistical Package for Social Science


Q6. What is meant by a dedicated computer?

(A) Which is used by one person only
(B) Which is assigned one and only one task
(C) Which uses on kind of software
(D) Which is meant for application software only

Answer: (B) Which is assigned one and only one task


Q7. An optical input device that interprets pencil marks on paper media is

(A) O.M.R
(B) Punch card reader
(C) Optical scanners
(D) Magnetic tape

Answer:(A) O.M.R


Q8. Which of the following are used to quickly accept, store, and transfer data and instructions that are being used immediately by the CPU?

(A) Microprocessors
(B) Registers
(C) ROM chips
(D) Data buses

Answer: (B) Registers


Q9. Name of the first guided weapon in the world which used a programmable digital computer:

(A) Sting Ray Torpedo
(B) Mk 46 Torpedo
(C) Air-Launched Cruise Missile (ALCM)
(D) Tomahawk Missile

Answer: (A) Sting Ray Torpedo


Q10. The personnel who deals with the computer & its management put together are called

(A) Software
(B) Humanware
(C) Firmware
(D) Hardware

Answer: (B) Humanware


Q11. A computer, by definition, is any device that computers. This broad definition includes which of the following?

(A) Calculators
(B) Cash registers
(C) Automotive controllers
(D) All of the above

Answer: (D) All of the above


Q12. When an input electrical signal A=10100 is applied to a NOT gate, its output signal is

(A) 01011
(B) 10001
(C) 10101
(D) 00101

Answer: (A) 01011


Q13. How many operations per second can perform by a modern fast mainframe digital computer?

(A) 1000
(B) 100,000
(C) 10,00,000
(D) 1,00,00,00,000

Answer: (D) 1,00,00,00,000


Q14. Most disk drives have a single read/ write head for each disk surface. What is the advantage of suing multiple heads on each movable access arm?

(A) Reduced seek time
(B) Less latency time
(C) Reduced search time
(D) Less disk speed

Answer: (A) Reduced seek time


Q15. Those microcomputers which have the same operating characteristics as the IBM microcomputers are called IBM

(A) Duplicates
(B) Clones
(C) Copies
(D) None of the above

Answer: (B) Clones


Computer Fundamentals MCQ – All Set

Computer Fundamentals Basic Questions and Answers – Set 01
Computer Fundamentals Questions Answers pdf – Set 02
Computer Fundamentals Objective Questions and Answers Set – 03
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions and Answers – Set 04
Computer Fundamentals Questions and Answers Doc – Set 05
Computer Fundamentals Questions and Answers for Interview – Set 06
Computer Fundamentals Questions and Answers for Bank Exams – Set 07
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 08
Basic Computer Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 09
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple Choice doc – Set 10
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers pdf Download – Set 11
Digital Computer Fundamentals Objective Questions and Answers – Set 12
Computer Fundamentals Questions and Answers pdf in English – Set 13
Computer Hardware Fundamentals Questions and Answers – Set 14
Computer Fundamentals Questions and Answers MCQ – Set 15
Computer Fundamentals Questions and Answers Multiple – Set 16
Computer Fundamentals One Word Questions and Answers – Set 17
Computer Fundamentals MCQ Questions Answers pdf – Set 18
Computer Science Fundamentals Questions and Answers pdf – Set 19
Computer Fundamentals Quiz Questions Answers – Set 20
Computer Fundamentals Short Questions and Answers – Set 21
Computer Fundamentals Short Questions and Answers pdf – Set 22
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 23
Computer Fundamentals Test Questions Answers – Set 24
Top Asked Computer Fundamentals Questions and Answers – Set 25
Computer Fundamentals Objective Type Questions and Answers pdf – Set 26
Computer Fundamentals Viva Questions and Answers – Set 27
Computer Fundamentals Questions with Answers pdf – Set 28
Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers – Set 29
Computer Fundamentals Multiple Choice Questions with Answers – Set 30
Objective Questions of Computer Fundamentals with Answers pdf – Set 31
Computer Fundamentals Questions pdf – Set 32
Computer Fundamentals MCQ Questions and Answers pdf Download – Set 33
Computer Fundamentals mcq Online Test – Set 34
computer fundamentals mcq online test set 35 pdf
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers – Set 36
Computer Fundamentals mcq with Answers – Set 37
Computer Fundamentals mcq Questions and Answers doc – Set 38
Computer Fundamentals mcq Questions with Answers – Set 39
Digital Computer Fundamentals mcq – Set 40
Computer Fundamentals mcq for Placement – Set 41
Computer Fundamentals mcq pdf Free Download – Set 42
MCQ Fundamentals of Computer Science – Set 43
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions – Set 44
MCQ Fundamentals of Computer and Information Technology – Set 45
Computer Fundamentals Objective Questions mcq with Solutions pdf – Set 46
MCQ on Computer Fundamentals with Answers – Set 47
MCQ on Computer Fundamentals pdf – Set 48
Computer Fundamentals Practice mcq Question and Answer – Set 49
Computer Fundamentals mcq Question Paper – Set 50
Computer Fundamentals Solved mcqs pdf – Set 51
Computer Fundamentals mcq Questions Answers pdf – Set 52
Computer Fundamentals mcqs with Answers pdf – Set 53
Computer Fundamentals mcq Questions pdf – Set 54
Computer Fundamentals mcqs pdf – Set 55
Computer Fundamentals mcq Online – Set 56
Computer Fundamentals mcq Test – Set 57
Computer Fundamentals mcq with Answers pdf – Set 58
Windows and Computer Fundamentals mcq – Set 59

We hope the given computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Fundamentals. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Fundamentals MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment