Computer Organization multiple Choice Questions – Set 05

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The circuit used to store one bit of data is known as

(A) Encoder
(B) OR gate
(C) Flip-Flop
(D) Decoder

Answer: (C) Flip-Flop


Q2. The multiplicand register & multiplier register of a hardware circuit implementing booth’s algorithm have (11101) & (1100). The result shall be

(A) (812) 10
(B) (-12) 10
(C) (12) 10
(D) (-812) 10

Answer: (A) (812) 10


Q3. Status bit is also called

(A) Binary bit
(B) Flag bit
(C) Signed bit
(D) Unsigned bit

Answer: (B) Flag bit


Q4. Which of the following are not a machine instructions?

(A) MOV
(B) ORG
(C) END
(D) Both (b) & (c)

Answer: (D) Both (b) & (c)


Q5. A stack organized computer has

(A) Three-address Instruction
(B) Two-address Instruction
(C) One-address Instruction
(D) Zero-address Instruction

Answer: (D) Zero-address Instruction


Q6. The communication between the components in a microcomputer takes place via the address and

(A) I/O bus
(B) Data bus
(C) Address bus
(D) Control lines

Answer: (B) Data bus


Q7. PSW is saved in stack when there is a __.

(A) Interrupt recognized
(B) Execution of RST instruction
(C) Execution of CALL instruction
(D) All of these

Answer: (A) Interrupt recognized


Q8. Write Through technique is used in which memory for updating the data

(A) Virtual memory
(B) Main memory
(C) Auxiliary memory
(D) Cache memory

Answer: (D) Cache memory


Q9. _ register keeps tracks of the instructions stored in program stored in memory.

(A) AR (Address Register)
(B) XR (Index Register)
(C) PC (Program Counter)
(D) AC (Accumulator)

Answer: (C) PC (Program Counter)


Q10. An address in main memory is called

(A) Physical address
(B) Logical address
(C) Memory address
(D) Word address

Answer:(A) Physical address


Q11. In Assembly language programming, minimum number of operands required for an instruction is/are

(A) Zero
(B) One
(C) Two
(D) Both (b) & (c)

Answer:(A) Zero


Q12. A Program Counter contains a number 825 and address part of the instruction contains the number 24. The effective address in the relative address mode, when an instruction is read from the memory is

(A) 849
(B) 850
(C) 801
(D) 802

Answer: (B) 850


Q13. A register capable of shifting its binary information either to the right or the left is called a

(A) Parallel register
(B) Serial register
(C) Shift register
(D) Storage register

Answer: (C) Shift register


Q14. In computers, subtraction is carried out generally by________.

(A) 1’s complement method
(B) 2’s complement method
(C) Signed magnitude method
(D) BCD subtraction method

Answer:(B) 2’s complement method


Q15. Generally Dynamic RAM is used as main memory in a computer system as it

(A) Consumes less power
(B) Has higher speed
(C) Has lower cell density
(D) Needs refreshing circuitry

Answer: (B) Has higher speed


Computer Organization and Architecture MCQ – All Set

Computer Organization and Architecture MCQ – Set 01
Computer Organization and Architecture pdf – Set 02
Computer Organization Questions & Answers – Set 03
Computer Architecture Questions & Answers – Set 04
Computer Organization multiple Choice Questions – Set 05
Computer Architecture MCQ Free Online Practice – Set 06
Computer Organization and Architecture MCQQ Online Test Set – 07

We hope the given computer science Engineering on Computer Organization and Architecture MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Organization and Architecture. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Organization and Architecture MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment