Computer Organization Questions & Answers – Set 03

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The idea of cache memory is based

(A) On the property of locality of reference
(B) On the heuristic 90-10 rule
(C) On the fact that references generally tend to cluster
(D) All of the above

Answer: (A) On the property of locality of reference


Q2. A-Flip Flop can be converted into T-Flip Flop by using additional logic circuit

(A) n TQD =•
(B) T D =
(C) D = T . Q n
(D) n TQD =?

Answer: (D) n TQD =?


Q3. MRI indicates

(A) Memory Reference Information
(B) Memory Reference Instruction
(C) Memory Registers Instruction
(D) Memory Register information

Answer: (B) Memory Reference Instruction


Q4. A register capable of shifting its binary information either to the right or the left is called a

(A) Parallel register
(B) Serial register
(C) Shift register
(D) Storage register

Answer: (C) Shift register


Q5. A successive A/D converter is

(A) A high-speed converter
(B) A low speed converter
(C) A medium speed converter
(D) None of these

Answer: (C) A medium speed converter


Q6. In computers, subtraction is generally carried out by __.

(A) 9’s complement
(B) 10’s complement
(C) 1’s complement
(D) 2’s complement

Answer: (D) 2’s complement


Q7. ‘Aging registers’ are __.

(A) Counters which indicate how long ago their associated pages have been referenced
(B) Registers which keep track of when the program was last accessed
(C) Counters to keep track of last accessed instruction
(D) Counters to keep track of the latest data structures referred

Answer: (A) Counters which indicate how long ago their associated pages have been referenced


Q8. Which of the following is lowest in memory hierarchy?

(A) Cache memory
(B) Secondary memory
(C) Registers
(D) RAM

Answer: (B) Secondary memory


Q9. Logic X-OR operation of (4ACO) H & (B53F) H results

(A) AACB
(B) 0000
(C) FFFF
(D) ABCD

Answer: (C) FFFF


Q10. Self-contained sequence of instructions that performs a given computational task is called

(A) Function
(B) Procedure
(C) Subroutine
(D) Routine

Answer: (A) Function


Q11. What is the content of Stack Pointer (SP)?

(A) Address of the current instruction
(B) Address of the next instruction
(C) Address of the top element of the stack
(D) Size of the stack

Answer: (C) Address of the top element of the stack


Q12. When necessary, the results are transferred from the CPU to main memory by

(A) I/O devices
(B) CPU
(C) Shift registers
(D) None of these

Answer: (C) Shift registers


Q13. Assembly language __.

(A) Uses alphabetic codes in place of binary numbers used in machine language
(B) Is the easiest language to write programs
(C) Need not be translated into machine language
(D) None of these

Answer: (A) Uses alphabetic codes in place of binary numbers used in machine language


Q14. Memory unit accessed by content is called________.

(A) Read only memory
(B) Programmable Memory
(C) Virtual Memory
(D) Associative Memory

Answer:(D) Associative Memory


Q15. The addressing mode used in an instruction of the form ADD XY, is

(A) Absolute
(B) Indirect
(C) Index
(D) None of these

Answer: (C) Index


Computer Organization and Architecture MCQ – All Set

Computer Organization and Architecture MCQ – Set 01
Computer Organization and Architecture pdf – Set 02
Computer Organization Questions & Answers – Set 03
Computer Architecture Questions & Answers – Set 04
Computer Organization multiple Choice Questions – Set 05
Computer Architecture MCQ Free Online Practice – Set 06
Computer Organization and Architecture MCQQ Online Test Set – 07

We hope the given computer science Engineering on Computer Organization and Architecture MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Organization and Architecture. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Organization and Architecture MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment