Concrete Technology and Design MCQ pdf – Set 04

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. For the construction of cement concrete dams, the maximum permissible size of the aggregates, is

(A) 40 mm
(B) 50 mm
(C) 60 mm
(D) 70 mm

Answer: (A) 40 mm


Q2. For batching 1:3:6 concrete mix by volume, the ingredients required per bag of 50 kg cement, are:

(A) 70 liters of sand and 120 liters of aggregates
(B) 70 kg of sand and 140 liters of aggregates
(C) 105 liters of sand and 140 liters of aggregates
(D) 105 liters of sand and 210 liters of aggregates

Answer: (D) 105 liters of sand and 210 liters of aggregates


Q3. Concrete containing

(A) Siliceous aggregates, has higher co-efficient of expansion
(B) Igneous aggregates, has intermediate coefficient of expansion
(C) Lime stones, has lowest co-efficient of expansion
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. VPick up the incorrect statement from the following:

(A) With passage of time, the strength of cement increases
(B) With passage of time, the strength of cement decreases
(C) After a period of 24 months, the strength of cement reduces to 50%
(D) The concrete made with storage deteriorated cement, gains strength with time

Answer: (A) With passage of time, the strength of cement increases


Q5. A concrete using an air entrained cement

(A) Has strength less than 10% to 15%
(B) Has more resistance to weathering
(C) Is more plastic and workable
(D) Is free from segregation and bleeding

Answer: (C) Is more plastic and workable


Q6. The lower water cement ratio in concrete, introduces

(A) Smaller creep and shrinkage
(B) Greater density and smaller permeability
(C) Improved frost resistance
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. The load carrying capacity of a helically reinforced column as compared to that of a tied column is about

(A) 5 % less
(B) 10 % less
(C) 5 % more
(D) 10 % more

Answer: (C) 5 % more


Q8. In the design of a front counterfort in a counterfort retaining wall, the main reinforcement is provided on
(i) Bottom face near counterfort
(ii) Top face near counterfort
(iii) Bottom face near centre of span
(iv) Top face near centre of span
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (iv)
(D) Both (ii) and (iii)

Answer: (C) Both (i) and (iv)


Q9. In T-shaped R C. retaining walls, the main reinforcement in the stem is provided on

(A) The front face in one direction
(B) The front face in both directions
(C) The inner face in one direction
(D) The inner face in both directions

Answer: (C) The inner face in one direction


Q10. To hydrate 500 kg of cement full water needed, is

(A) 100 kg
(B) 110 kg
(C) 120 kg
(D) 130 kg

Answer: (D) 130 kg


Q11. Pick up the correct statement from the following:

(A) Segregation is necessary for a workable concrete
(B) Consistency does not affect the workability of concrete
(C) If the concrete mix is dry, the slump is maximum
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q12. The aggregate containing moisture in pores and having its surface dry, is known as

(A) Moist aggregates
(B) Very dry aggregates
(C) Dry aggregates
(D) Saturated surface dry aggregate

Answer: (D) Saturated surface dry aggregate


Q13. Pick up the correct statement from the following:

(A) A highly absorptive aggregate reduces the workability of concrete considerably
(B) The specific gravity of aggregate is important for the determination of the moisture content
(C) The absorption and porosity of an aggregate influence the property of the concrete
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. The surface where two successive placements of concrete meet, is known as

(A) Contraction joint
(B) Expansion joint
(C) Construction joint
(D) Both (a) and (b)

Answer: (C) Construction joint


Q15. Pick up the correct statement from the following:

(A) Construction joints in columns are provided a few cm below the junction of beam
(B) Construction joints in columns are provided at the bottom hunching
(C) Construction joints in beams and slabs are provided within middle third
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Concrete Technology and Design MCQ with Answers


We hope the given Concrete Technology and Design MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Concrete Technology and Design MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment