Concrete Technology and Design Multiple Choice Tests – Set 02

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The diameter of ties in a column should be

(A) More than or equal to one fourth of diameter of main bar
(B) More than or equal to 5 mm
(C) More than 5 mm but less than one-fourth of diameter of main bar
(D) More than 5 mm and also more than one-fourth of diameter of main bar

Answer: (D) More than 5 mm and also more than one-fourth of diameter of main bar


Q2. Pick up the correct statement from the following:

(A) The maximum size of a coarse aggregate, is 75 mm and minimum 4.75 mm
(B) The maximum size of the fine aggregate, is 4.75 mm and minimum 0.075 mm
(C) The material having particles of size varying from 0.06 mm to 0.002 mm, is known as silt
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. Admixtures which cause early setting and hardening of concrete are called

(A) Workability admixtures
(B) Accelerators
(C) Retarders
(D) Air entraining agents

Answer: (B) Accelerators


Q4. In counterfort retaining walls, the main reinforcement in the stem at support is

(A) Not provided
(B) Provided only on inner face
(C) Provided only on front face
(D) Provided both on inner and front faces

Answer: (B) Provided only on inner face


Q5. In a counterfort retaining wall, the main reinforcement is provided on the
(i) Bottom face in front counterfort
(ii) Inclined face in front counterfort
(iii) Bottom face in back counterfort
(iv) Inclined face in back counterfort
The correct answer is

(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (i) and (iv)
(D) (iii) and (iv)

Answer: (C) (i) and (iv)


Q6. Pick up the correct statement from the following:

(A) Sand stones may be divided into calcareous, siliceous and ferruginous sand stones
(B) Concrete using sand stones, cracks due to excessive shrinkage
(C) Broken bricks produce a concrete having good fire resisting qualities
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. Due to shrinkage stresses, a simply supported beam having reinforcement only at bottom tends to

(A) Deflect downward
(B) Deflect upward
(C) Deflect downward or upward
(D) None of the above

Answer: (A) Deflect downward


Q8. For construction of structures in sea water, the cement generally preferred to, is

(A) Portland-pozzolana cement
(B) Quick setting cement
(C) Low heat Portland cement
(D) Rapid hardening cement

Answer: (A) Portland-pozzolana cement


Q9. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) Admixtures accelerate hydration
(B) Admixtures make concrete water proof
(C) Admixtures make concrete acid proof
(D) Admixtures give high strength

Answer: (A) Admixtures accelerate hydration


Q10. The purpose of reinforcement in pre-stressed concrete is

(A) To provide adequate bond stress
(B) To resist tensile stresses
(C) To impart initial compressive stress in concrete
(D) All of the above

Answer: (C) To impart initial compressive stress in concrete


Q11. Curing of pavements, floors, roofs and slabs, is done by

(A) Membrane method
(B) Ponding method
(C) Covering surface with bags
(D) Sprinkling water method

Answer: (B) Ponding method


Q12. For a reinforced concrete section, the shape of shear stress diagram is

(A) Wholly parabolic
(B) Wholly rectangular
(C) Parabolic above neutral axis and rectangular below neutral axis
(D) Rectangular above neutral axis and parabolic below neutral axis

Answer: (C) Parabolic above neutral axis and rectangular below neutral axis


Q13. Select the correct statement

(A) Elastic modulus of high tensile steel is nearly the same as that of mild steel
(B) Elastic modulus of high tensile steel is more than that of mild steel
(C) Carbon percentage in high carbon steel is less than that in mild steel
(D) High tensile steel is cheaper than mild steel

Answer: (A) Elastic modulus of high tensile steel is nearly the same as that of mild steel


Q14. The centroid of compressive force, from the extreme compression fiber, in limit state design lies at a distance of

(A) 0.367 xu
(B) 0.416 xu
(C) 0.446 xu
(D) 0.573 xu
Where xu is the depth of neutral axis at the limit state of collapse

Answer: (B) 0.416 xu


Q15. Allowable shear strength of concrete, depends upon

(A) Shear strength
(B) Tensile strength
(C) Compressive strength
(D) None of these

Answer: (A) Shear strength


Concrete Technology and Design MCQ with Answers


We hope the given Concrete Technology and Design MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Concrete Technology and Design MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment