Concrete Technology and RCC Design MCQ – Set 15

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Pick up the correct statement from the following:

(A) According to the petrological characteristics, concrete aggregates are classified as heavy weight, normal weight and light weight
(B) According to the shape of the particles, concrete aggregates are classified as rounded irregular, angular and flaky
(C) According to the surface texture of the particles, the concrete aggregates are classified as glassy, smooth, granular, rough, crystalline, honey combed and porous
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. While compacting the concrete by a mechanical vibrator, the slump should not exceed

(A) 2.5 cm
(B) 5.0 cm
(C) 7.5 cm
(D) 10 cm

Answer: (B) 5.0 cm


Q3. You are asked to construct a massive dam, the type of cement you will use, is

(A) Ordinary Portland cement
(B) Rapid hardening cement
(C) Low heat cement
(D) Blast furnace slag cement

Answer: (C) Low heat cement


Q4. Pick up the correct statement from the following:

(A) The concrete gains strength due to hydration of cement
(B) The concrete does not set at freezing point
(C) The strength of concrete increases with its age
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. Non-uniform compaction may cause the concrete

(A) Porous
(B) Non-homogeneous
(C) Reduced strength
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. An ideal ware house, is provided

(A) Water proof masonry walls
(B) Water proof roof
(C) Few windows which remain generally closed
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. The critical section for finding maximum bending moment for footing under masonry wall is located

(A) At the middle of the wall
(B) At the edge of the wall
(C) Halfway between the middle and edge of the wall
(D) At a distance equal to effective depth of footing from the edge of the wall

Answer: (C) Halfway between the middle and edge of the wall


Q8. Modulus of rupture of concrete is a measure of

(A) Flexural tensile strength
(B) Direct tensile strength
(C) Compressive strength
(D) Split tensile strength

Answer: (A) Flexural tensile strength


Q9. Normally pre-stressing wires are arranged in the

(A) Upper part of the beam
(B) Lower part of the beam
(C) Center
(D) Anywhere

Answer: (B) Lower part of the beam


Q10. Separation of water or water sand cement from a freshly concrete, is known

(A) Bleeding
(B) Creeping
(C) Segregation
(D) Flooding

Answer: (A) Bleeding


Q11. M10 grade of concrete approximates

(A) 1 : 3 : 6 mix
(B) 1 : 1 : 2 mix
(C) 1 : 2 : 4 mix
(D) 1 : 1.5 : 3 mix

Answer: (A) 1 : 3 : 6 mix


Q12. Pick up the correct statement from the following:

(A) Bulking of sand is caused due to formation of a thin film of surface moisture
(B) Fine sand bulks more than coarse sand
(C) The volume of fully saturated sand, is equal to the volume of dry and loose sand
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q13. On a grading curve, the gap grading is represented by

(A) A horizontal line
(B) A vertical line
(C) N.W. inclined line
(D) N.E. inclined line

Answer: (A) A horizontal line


Q14. Higher workability of concrete is required if the structure is

(A) Made with cement concrete
(B) Thick and reinforced
(C) Thin and heavily reinforced
(D) Thick and heavily reinforced

Answer: (D) Thick and heavily reinforced


Q15. The minimum percentage of chemical ingredient of cement is that of

(A) Magnesium oxide
(B) Iron oxide
(C) Alumina
(D) Lime

Answer: (A) Magnesium oxide


Concrete Technology and Design MCQ with Answers


We hope the given Concrete Technology and Design MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Concrete Technology and Design MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment