Concrete Technology MCQ pdf – Set 12

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. To obtain a very high strength concrete, use very fine grained

(A) Granite
(B) Magnetite
(C) Barite
(D) Volcanic scoria

Answer: (A) Granite


Q2. According to the recommendations of IS : 456-1978, the expansion joints

(A) Are provided where plane changes abruptly
(B) Are provided to ensure minimum resistance
(C) Do not carry reinforcement across them
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. Specified compressive strength of concrete is obtained from cube tests at the end of

(A) 3 days
(B) 7 days
(C) 21 days
(D) 28 days

Answer: (D) 28 days


Q4. Vicat apparatus is used for

(A) Fineness test
(B) Consistency test
(C) Test for setting time
(D) Test for tensile strength

Answer: (B) Consistency test


Q5. The impurity of mixing water which affects the setting time and strength of concrete, is

(A) Sodium sulphates
(B) Sodium chlorides
(C) Sodium carbonates and bicarbonates
(D) Calcium bicarbonates

Answer: (C) Sodium carbonates and bicarbonates


Q6. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) Tricalcium silicate (C3S) hydrates rapidly
(B) Tricalcium silicate (C3S) generates more heat of hydration
(C) Tricalcium silicate (C3S) develops early strength
(D) Tricalcium silicate (C3S) has more resistance to sulphate attack

Answer: (D) Tricalcium silicate (C3S) has more resistance to sulphate attack


Q7. Which of the following losses of pre-stress occurs only in pre-tensioning and not in post-tensioning?

(A) Elastic shortening of concrete
(B) Shrinkage of concrete
(C) Creep of concrete
(D) Loss due to friction

Answer: (A) Elastic shortening of concrete


Q8. If the size of panel in a flat slab is 6 m × 6 m, then as per Indian Standard Code, the widths of column strip and middle strip are

(A) 3.0 m and 1.5 m
(B) 1.5 m and 3.0 m
(C) 3.0 m and 3.0 m
(D) 1.5 m and 1.5 m

Answer:(C) 3.0 m and 3.0 m


Q9. If the permissible stress in steel in tension is 140 N/mm2, then the depth of neutral axis for a singly reinforced rectangular balanced section will be

(A) 0.35 d
(B) 0.40 d
(C) 0.45 d
(D) Dependent on grade of concrete also

Answer:(B) 0.40 d


Q10. The type of aggregates of same nominal size, which contain less voids when compacted, are

(A) Rounded spherical
(B) Irregular
(C) Flaky
(D) None of these

Answer: (A) Rounded spherical


Q11. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) The bottom and top ends of slump mould are parallel to each other
(B) The axis of the mould is perpendicular to the end faces
(C) The internal surface of the mould is kept clean and free from set cement
(D) The mould is in the form of a frustum of hexagonal pyramid

Answer: (D) The mould is in the form of a frustum of hexagonal pyramid


Q12. A construction joint is provided where

(A) Bending moment is small
(B) Shear force is small
(C) The member is supported by other member
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. Pick up the correct statement from the following:

(A) Continuous grading is not necessary for obtaining a minimum of air voids
(B) The omission of a certain size of aggregate is shown by a straight horizontal line on the grading curve
(C) The omission of a certain size of aggregate in concrete increases the workability but also increases the liability to segregation
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. The concrete mix which causes difficulty in obtaining a smooth finish, possess

(A) Segregation
(B) Internal friction
(C) Hardness
(D) Bleeding

Answer: (C) Hardness


Q15. Sand generally contains salt if it is obtained from:

(A) Nala beds
(B) River beds
(C) Sea beds
(D) None of these

Answer: (C) Sea beds


Concrete Technology and Design MCQ with Answers


We hope the given Concrete Technology and Design MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Concrete Technology and Design MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment