Concrete Technology Objective Questions with Answers pdf – Set 17

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Workability improved by adding

(A) Fly ash
(B) Hydrated lime
(C) Calcium chloride
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q2. If the slump of a concrete mix is 60 mm, its workability is

(A) Very low
(B) Low
(C) Medium
(D) High

Answer: (C) Medium


Q3. For the construction of the retaining structures, the type of concrete mix to be used, is

(A) 1 : 3 : 6
(B) 1 : 2 : 4
(C) 1 : 1½ : 3
(D) 1 : 4 : 8

Answer: (C) 1 : 1½ : 3


Q4. Workability of concrete is inversely proportional to

(A) Time of transit
(B) Water-cement ratio
(C) The air in the mix
(D) Size of aggregate

Answer: (A) Time of transit


Q5. Cube strength of controlled concrete to be used for pre-tensioned and post-tensioned work respectively should not be less than

(A) 35 MPa and 42 MPa
(B) 42 MPa and 35 MPa
(C) 42 MPa and 53 MPa
(D) 53 MPa and 42 MPa

Answer: (B) 42 MPa and 35 MPa


Q6. The main reinforcement in the toe of a T-shaped R C. retaining wall is provided on
(i) Top face parallel to the wall
(ii) Top face perpendicular to the wall
(iii) Bottom face parallel to the wall
(iv) Bottom face perpendicular to the wall
The correct answer is

(A) Only (ii) is correct
(B) (i) and (ii) are correct
(C) (iii) and (iv) are correct
(D) Only (iv) is correct

Answer: (D) Only (iv) is correct


Q7. Pick up the correct statement from the following:

(A) The free water is the amount of water added while mixing and the amount of water held on the surface of the aggregates prior to mixing
(B) The total water is the free water and the amount actually absorbed by the aggregates
(C) Neither (a) nor (b)
(D) Both (a) and (b)

Answer: (D) Both (a) and (b)


Q8. The void ratio of

(A) Single size coarse aggregate is roughly 0.45
(B) Graded coarse aggregate is roughly 0.040
(C) Fine aggregate is roughly 0.45
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. The produce impermeable concrete

(A) Thorough mixing of concrete is required
(B) Proper compaction of concrete is required
(C) Proper curing of concrete is required
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. Inert material of a cement concrete mix, is

(A) Water
(B) Cement
(C) Aggregate
(D) None of these

Answer: (C) Aggregate


Q11. According to IS : 382-1963, a good aggregate should be

(A) Chemically inert
(B) Sufficiently strong
(C) Hard and durable
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q12. Pozzolanic properties exist in

(A) Shales
(B) Fly ash
(C) Pumicite
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. If a beam fails in bond, then its bond strength can be increased most economically by

(A) Increasing the depth of beam
(B) Using thinner bars but more in number
(C) Using thicker bars but less in number
(D) Providing vertical stirrups

Answer: (B) Using thinner bars but more in number


Q14. The compressive strength of 100 mm cube as compared to 150 mm cube is always

(A) Less
(B) More
(C) Equal
(D) None of the above

Answer: (B) More


Q15. A continuous beam is deemed to be a deep beam when the ratio of effective span to overall depth (1/D) is less than

(A) 1.5
(B) 2.0
(C) 2.5
(D) 3.0

Answer: (C) 2.5


Concrete Technology and Design MCQ with Answers


We hope the given Concrete Technology and Design MCQ Questions with Answers on Civil Engineering will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the Concrete Technology and Design MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment