Construction Planning and Management MCQ Quiz – Set 04

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Works costing less than Rs. 20,000 are treated as

(A) Any project
(B) Major projects
(C) Minor projects
(D) All the above

Answer: (C) Minor projects


Q2. The constraints in case of resource smoothening operation would be

(A) Resources
(B) Project duration time
(C) Both resources and project duration time
(D) None of the above

Answer: (B) Project duration time


Q3. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) The difference between the earliest start time and latest finish time of any activity, is the maximum time available for the activity
(B) The difference between the maximum time available for the job and actual time it consumes, is called total float
(C) The difference between the latest start time and earliest start time of an activity, is called total float
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q4. A machine costs Rs. 20000 and its useful life is 8 years. The money is borrowed at 8% interest per annum. The capital recovery factor at 8% interest per annum for 8 years is 0.174. The annual equipment cost of the machine will be

(A) Rs. 1740
(B) Rs. 3480
(C) Rs. 5220
(D) Rs. 6960

Answer: (B) Rs. 3480


Q5. The time which results in the least possible construction cost of an activity, is known as

(A) Normal time
(B) Slow time
(C) Crash time
(D) Standard time

Answer: (B) Slow time


Q6. The basic action involved in sheep foot rolling is

(A) Kneading
(B) Pressing
(C) Tamping
(D) Vibration

Answer: (A) Kneading


Q7. Railway projects are treated as

(A) Light construction
(B) Heavy construction
(C) Industrial construction
(D) None of these

Answer: (B) Heavy construction


Q8. The direct cost of a project with respect to normal time is

(A) Minimum
(B) Maximum
(C) Zero
(D) Infinite

Answer:(A) Minimum


Q9. Pick up the correct statement from the following:

(A) Programme Evaluation and Review Technique, is event oriented
(B) Programme Evaluation and Review Technique is not event oriented
(C) Critical Path Method is event oriented
(D) Critical Path Method is not event oriented

Answer: (A) Programme Evaluation and Review Technique, is event oriented


Q10. Consider the following statements:
In the critical path method of construction planning, Free Float can be.
1. Greater than Total Float.
2. Greater than Independent Float
3. Equal to Total Float.
4. Less than Independent Float
Of these statements

(A) 1 and 4 are correct
(B) 2 and 3 are correct
(C) 1 and 4 are correct
(D) 1 and 2 are correct

Answer: (B) 2 and 3 are correct


Q11. The object of technical planning, is

(A) Preparation of specifications
(B) Preparation of estimates
(C) Initiating the procurement action of resources
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. If the excavation of earth is done manually then it costs Rs. 10 per cum. A machine can excavate at a fixed cost of Rs. 4000 plus a variable cost of Rs. 2 per cum. The quantity of earth for which the cost of excavation by machine will be equal to the cost of manual excavation is

(A) 500 cum
(B) 1000 cum
(C) 1500 cum
(D) 2000 cum

Answer: (A) 500 cum


Q13. Pick up the correct statement from the following:

(A) The duration between the earliest start time of the preceding event and latest finish time of the succeeding event, is called ‘float’
(B) The duration of time by which an activity can be delayed without affecting the succeeding activity, is called free float
(C) The difference between total float and free float, is called interfering float
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q14. If an activity has its optimistic, most likely and pessimistic times as 2, 3 and 7 respectively, then its expected time and variance are respectively

(A) 3.5 and 5/6
(B) 5 and 25/36
(C) 3.5 and 25/36
(D) 4 and 5/6

Answer: (C) 3.5 and 25/36


Q15. Time and progress chart of a construction, is also known as

(A) Bar chart
(B) Gantt chart
(C) Modified Mile stone chart
(D) All the above

Answer: (D) All the above



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment