Construction Planning and Management Practice Test Set – 11

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.


Q1. Assertion A: For a given depth of cut, the output of a power shovel can be increased by decreasing the angle of swing.
Reason R: If the angle of swing is decreased, the cycle time will be decreased.
Select the correct answer.

(A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A
(B) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
(C) A is true but R is false
(D) A is false but R is true

Answer: (A) Both A and R is true and R is the correct explanation of A

Q2. Pick up the correct statement from the following:

(A) The difference of latest occurrence time and earliest expected time, is called slack
(B) The activities connecting the events having zero slack, lie on the critical path
(C) The critical path consumes the maximum time
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. Crash project duration is obtained by summing the

(A) Normal durations for all the activities
(B) Crash durations for all activities
(C) Crash durations for all the activities along the critical path obtained by taking into account the normal duration for all the activities
(D) Crash durations for all the activities along the critical path obtained by taking into account the crash duration for all the activities

Answer: (D) Crash durations for all the activities along the critical path obtained by taking into account the crash duration for all the activities


Q4. PERT analysis is based on

(A) Optimistic time
(B) Pessimistic time
(C) Most likely time
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. Modular co-ordination of construction means proper

(A) Planning
(B) Designing
(C) Execution
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q6. The salient feature of functional organization is

(A) Strict adherence to specifications
(B) Separation of planning and design part
(C) Each individual maintains functional efficiency
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q7. In India, are prefabricated components costlier than those of traditional cast-in-situ items that the prefabricated components replace?

(A) Yes, because of heavier overheads and handling cost
(B) Yes, because of the very high order of quality control for the factory made components
(C) No, because of repetitive manufacture of a number of elements
(D) No, because of savings in site labour

Answer: (C) No, because of repetitive manufacture of a number of elements


Q8. Pick up the correct statement from the following:

(A) Forward pass is used for calculating earliest expected time
(B) Backward pass is used for calculating the latest occurrence time
(C) Maximum value of earliest expected time is used if there is more than one value of any event
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. The most popular type of organization used for Civil Engineering Constructions, is

(A) Line organization
(B) Line and staff organization
(C) Functional organization
(D) Effective organization

Answer:(A) Line organization


Q10. Pick up the correct statement from the following:

(A) CPM analysis is activity oriented
(B) PERT analysis is event oriented
(C) In CPM, the time is related to cost
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q11. A tractor shovel has a purchase price of Rs. 4.7 lacs and could save the organization an amount of rupees one lac per year on operating costs. The salvage value after the amortization period is 10% of the purchase price. The capital recovery period will be

(A) 3.7 years
(B) 4.23 years
(C) 5 years
(D) 7.87 years

Answer: (B) 4.23 years


Q12. Frequency distribution curves

(A) Having a single lump, are called uninodal curves
(B) If symmetrical, are called normal curves
(C) If not symmetrical, are called skew curves
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. Sinking fund is

(A) The fund for rebuilding a structure when its economic life is over
(B) Raised to meet maintenance costs
(C) The total sum to be paid to the municipal authorities by the tenants
(D) A part of the money kept in reserve for providing additional structures and structural modifications

Answer: (A) The fund for rebuilding a structure when its economic life is over


Q14. The probability of completion of any activity within its expected time is

(A) 50 %
(B) 84.1 %
(C) 99.9 %
(D) 100 %

Answer:(A) 50 %


Q15. The final selection of a construction site, is done by

(A) Departmental representative or user
(B) Local civil authority representative
(C) Representative of engineer authority
(D) All the above

Answer: (D) All the above



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment