Construction Planning Objective Questions and Answers – Set 08

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The three time estimates for the activities of the network shown in the given figure are shown above their arrows. The earliest expected time for the event 4, is

(A) 19
(B) 14
(C) 24
(D) None of these

Answer: (A) 19


Q2. Batching refers to

(A) Controlling the total quantity at each batch
(B) Weighing accurately, the quantity of each material for a job before mixing
(C) Controlling the quantity of each material into each batch
(D) Adjusting the water to be added in each batch according to the moisture content of the materials being mixed in the batch

Answer: (C) Controlling the quantity of each material into each batch


Q3. A dummy activity

(A) Is artificially introduced
(B) Is represented by a dotted line
(C) Does not consume time
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. The most suitable type of equipment for compaction of cohesive soils is

(A) Smooth-wheeled rollers
(B) Vibratory rollers
(C) Sheep foot rollers
(D) Tampers

Answer: (C) Sheep foot rollers


Q5. Select the incorrect statement.

(A) A critical path always begins at the very first event
(B) A critical path always terminates at the last event
(C) Critical activities control the project duration
(D) Critical activity is the one for which free float is zero

Answer: (D) Critical activity is the one for which free float is zero


Q6. Consider the following activities in a building construction:
1. Concreting of roof slabs
2. Brick-jelly lime concrete terracing
3. Erection of form work for slab
4. Construction of parapet wall in terrace
The correct sequence of these activities is

(A) 1, 3, 2, 4
(B) 3, 1, 4, 2
(C) 3, 1, 2, 4
(D) 1, 3, 4, 2

Answer: (C) 3, 1, 2, 4


Q7. While scheduling a project by C.P.M.

(A) A project is divided into various activities
(B) Required time for each activity is established
(C) Net work is drawn by connecting the activities and the events
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. The reduction in project time normally results in

(A) Decreasing the direct cost and increasing indirect cost
(B) Increasing the direct cost and decreasing the indirect cost
(C) Increasing the direct cost and indirect cost both
(D) Decreasing the direct cost and indirect cost both

Answer: (B) Increasing the direct cost and decreasing the indirect cost


Q9. If the total float and duration of an activity are 5 and 10 days respectively, the particular activity can be

(A) Started 5 days later
(B) Completed 5 days later
(C) Performed at slower rate in 15 days
(D) All the above

Answer: (D) All the abov


Q10. If t is the duration of an activity, t1 is the latest finish possible moment of its preceding activity and t2 is the earliest start possible moment, the independent float of the activity is

(A) (t1 – t2) – t
(B) t – (t1 – t2)
(C) (t1 + t2) – t
(D) t + (t1 – t2)

Answer: (A) (t1 – t2) – t


Q11. Military organization is known as

(A) Line organization
(B) Line and staff organization
(C) Functional organization
(D) None of these

Answer:(A) Line organization


Q12. Slack time refers to

(A) An activity
(B) An event
(C) Both event and activity
(D) None of the above

Answer: (B) An event


Q13. Frederick W. Taylor introduced a system of working known as

(A) Line organization
(B) Line and staff organization
(C) Functional organization
(D) Effective organization

Answer: (C) Functional organization


Q14. Rolling resistance of a wheel depends upon
(i) Vehicle load
(ii) Grade
(iii) Ground conditions
Of these statements

(A) Only (i) is correct
(B) (i) and (ii) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (ii) and (iii) are correct

Answer: (C) (i) and (iii) are correct


Q15. Free float for any activity is defined as the difference between

(A) Its earliest finish time and earliest start time for its successor activity
(B) Its latest start time and earliest start time
(C) Its latest finish time and earliest start time for its successor activity
(D) Its earliest finish time and latest start time for its successor activity

Answer: (A) Its earliest finish time and earliest start time for its successor activity



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment