Design of Steel Structures Civil Engineering MCQ and Answers – Set 01

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Select the correct statement

(A) Material cost of a rivet is higher than that of a bolt
(B) Tensile strength of a bolt is lesser than that of a rivet
(C) Bolts are used as a temporary fastening whereas rivets are used as permanent fastenings
(D) Riveting is less noisy than bolting

Answer: (C) Bolts are used as a temporary fastening whereas rivets are used as permanent fastenings


Q2. The moment of the couple set up in a section of a beam by the longitudinal compressive and tensile force, is known as

(A) Bending moment
(B) Moment of resistance
(C) Flexural stress moment
(D) None of these

Answer: (B) Moment of resistance


Q3. Lug angle is

(A) Used with single angle member
(B) Not used with double angle member
(C) Used with channel member
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q4. The forces acting on the web splice of a plate girder are

(A) Axial forces
(B) Shear and axial forces
(C) Shear and bending forces
(D) Axial and bending forces

Answer: (C) Shear and bending forces


Q5. The thickness of the web of a mild steel plate girder is less than d/200. If only one horizontal stiffener is used, it is placed at

(A) The neutral axis of the section
(B) 2/3rd of the depth of the neutral axis from the compression flange
(C) 2/5th of the depth of the neutral axis from the compression flange
(D) 2/5th of the height of the neutral axis from tension flange

Answer: (C) 2/5th of the depth of the neutral axis from the compression flange


Q6. Compression members composed of two channels back-to-back and separated by a small distance are connected together by riveting so that the minimum slenderness ratio of each member between the connections, does not exceed

(A) 40
(B) 50
(C) 60
(D) 70

Answer:(A) 40


Q7. Generally the purlins are placed at the panel points so as to avoid

(A) Axial force in rafter
(B) Shear force in rafter
(C) Deflection of rafter
(D) Bending moment in rafter

Answer: (D) Bending moment in rafter


Q8. Shear buckling of web in a plate girder is prevented by using

(A) Vertical intermediate stiffener
(B) Horizontal stiffener at neutral axis
(C) Bearing stiffener
(D) None of the above

Answer: (A) Vertical intermediate stiffener


Q9. The connection of intermediate vertical stiffeners to the web, not subjected to external loads, shall be designed for a minimum shear force (kN/m) of

(A) 75 t2/h
(B) 125 t3/h2
(C) 125 t2/h
(D) 175 t2/h
Where, t = the web thickness in mm and h = the outstand of stiffener in mm

Answer: (C) 125 t2/h


Q10. Which of the following sections should preferably be used at places where torsion occurs?

(A) Angle section
(B) Channel section
(C) Box type section
(D) Any of the above

Answer: (C) Box type section


Q11. The most commonly used sections in lateral system to carry shear force in built up columns, are

(A) Rolled steel flats
(B) Rolled angles
(C) Rolled channels
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. When the upper column does not provide full bearing area over lower column, the column splice is provided with the following assumption

(A) Bearing plate is assumed as a short beam to transmit the axial load to the lower column section
(B) Axial load is assumed to be taken by flanges
(C) Load transmitted from the flanges of upper column and reactions from the flanges of lower columns are equal and form a couple
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. Other conditions being same, the load factor in indeterminate structures is

(A) Equal to load factor in determinate structures
(B) More than the load factor in determinate structures
(C) Less than the load factor in determinate structures
(D) Unpredictable

Answer: (B) More than the load factor in determinate structures


Q14. The stress in the wall of a thin cylinder subjected to internal pressure, is

(A) Hoop compression
(B) Shear
(C) Torsional shear
(D) Hoop tension

Answer: (D) Hoop tension


Q15. For the economical design of a combined footing to support two equal column loads, the projections of beams in lower tier are kept such that bending moment under column is equal to

(A) Bending moment at the centre of the beam
(B) Half the bending moment at the centre of the beam
(C) Twice the bending moment at the centre of the beam
(D) None of these

Answer: (A) Bending moment at the centre of the beam



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment