Environmental Engineering MCQ Questions Set – 10

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The characteristics of fresh and septic sewage respectively are

(A) Acidic and alkaline
(B) Alkaline and acidic
(C) Both acidic
(D) Both alkaline

Answer:(B) Alkaline and acidic


Q2. Sewage treatment units are designed for

(A) Maximum flow only
(B) Minimum flow only
(C) Average flow only
(D) Maximum and minimum flow

Answer: (C) Average flow only


Q3. Which of the following unit works in anaerobic conditions?

(A) Sludge digestion tank
(B) Sedimentation tank
(C) Activated sludge treatment
(D) Trickling filters

Answer: (A) Sludge digestion tank


Q4. When there is no recirculation of sewage, then recirculation factor is

(A) 0
(B) 1
(C) Infinity
(D) None of the above

Answer: (B) 1


Q5. The velocity of flow does not depend on

(A) Grade of sewer
(B) Length of sewer
(C) Hydraulic mean depth of sewer
(D) Roughness of sewer

Answer: (B) Length of sewer


Q6. The length of rectangular sedimentation tank should not be more than

(A) B
(B) 2B
(C) 4B
(D) 8B
Where ‘B’ is the width of the tank

Answer: (C) 4B


Q7. As compared to shallow wells, deep wells have

(A) More depth
(B) Less depth
(C) More discharge
(D) Less discharge

Answer: (C) More discharge


Q8. The ratio of 5 day BOD to ultimate BOD is about

(A) 1/3
(B) 2/3
(C) 3/4
(D) 1.0

Answer: (B) 2/3


Q9. In water treatment, rapid gravity filters are adopted to remove

(A) Dissolved organic substances
(B) Dissolved solids and dissolved gases
(C) Floating solids and dissolved inorganic solids
(D) Bacteria and colloidal solids

Answer: (D) Bacteria and colloidal solids


Q10. Septic tank is a
(i) Settling tank
(ii) Digestion tank
(iii) Aeration tank
The correct answer is

(A) Only (i)
(B) (i) and (ii)
(C) (i) and (iii)
(D) Only (iii)

Answer: (B) (i) and (ii)


Q11. The rate of filtration in slow sand filters in million litres per day per hectare is about

(A) 50 to 60
(B) 100 to 150
(C) 500 to 600
(D) 1400 to 1500

Answer: (A) 50 to 60


Q12. Disinfection of water results in

(A) Removal of turbidity
(B) Removal of hardness
(C) Killing of disease bacteria
(D) Complete sterilisation

Answer: (C) Killing of disease bacteria


Q13. The population of a town in three consecutive years are 5000, 7000 and 8400 respectively. The population of the town in the fourth consecutive year according to geometrical increase method is

(A) 9500
(B) 9800
(C) 10100
(D) 10920

Answer: (D) 10920



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment