Estimating Costing and Valuation Objective Question – Set 02

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The plinth area of a building not includes

(A) Area of the walls at the floor level
(B) Internal shaft for sanitary installations up to 2 sq m. in area
(C) Lift and wall including landing
(D) Area of cantilevered porch

Answer: (D) Area of cantilevered porch


Q2. The following item of earth work is not measured separately.

(A) Setting out of works
(B) Site clearance
(C) Steps in deep excavation
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. The value of ‘B’ of Indian type W.C. shown in the given figure is:

(A) 45 cm
(B) 50 cm
(C) 30 cm
(D) 25 cm

Answer: (A) 45 cm


Q4. If the formation level of a highway has a uniform gradient for a particular length, and the ground is also having a longitudinal slope, the earthwork may be calculated by

(A) Mid-section formula
(B) Trapezoidal formula
(C) Prismoidal formula
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q5. The measurement is made in square metre in case of

(A) Cement concrete in foundation
(B) R.C.C. structure
(C) Hollow concrete block wall
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q6. Pick up the excavation where measurements are made in square meters for payment.

(A) Ordinary cuttings up to 1 m
(B) Surface dressing up to 15 cm depths
(C) Surface excavation up to 30 cm depths
(D) Both (b) and (c)

Answer: (D) Both (b) and (c)


Q7. While estimating a reinforced cement structure, the omitted cover of concrete is assumed

(A) At the end of reinforcing bar, not less than 25 mm or twice the diameter of the bar
(B) In thin slabs, 12 mm minimum or diameter of the bar whichever is more
(C) For reinforcing longitudinal bar in a beam 25 mm minimum or diameter of the largest bar which is more
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q8. The area of the cross-section of a road fully in banking shown in the given figure, is

(A) [sb² + r² (2bd + sd)²]/(r² – s²)
(B) [sb² + r² (2bd + sd)²]/(r² – s5)
(C) [sb² + r² (2bd + sd)²]/(r – s)
(D) None of these

Answer: (A) [sb² + r² (2bd + sd)²]/(r² – s²)


Q9. As per Indian Standard Specifications, the peak discharge for domestic purposes per capita per minute, is taken

(A) 1.80 liters for 5 to 10 users
(B) 1.20 liters for 15 users
(C) 1.35 for 20 users
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. A cement concrete road is 1000 m long, 8 m wide and 15 cm thick over the sub-base of 10 cm thick gravel. The box cutting in road crust is

(A) 500 m3
(B) 1000 m3
(C) 1500 m3
(D) 2000 m3

Answer: (C) 1500 m3


Q11. Cost of fittings and their fixing is specified for the following sanitary fittings

(A) Water closets
(B) Flushing pipes
(C) Lavatory basins
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. In long and short wall method of estimation, the length of long wall is the centre to centre distance between the walls and

(A) Breadth of the wall
(B) Half breadth of wall on each side
(C) One fourth breadth of wall on each side
(D) None of these

Answer: (B) Half breadth of wall on each side


Q13. While estimating the qualities for the construction of a building, the correct metric unit is

(A) Meter for length
(B) Cubic metre for area
(C) Square meters for volume
(D) Liter for capacity

Answer: (D) Liter for capacity


Q14. The excavation exceeding 1.5 m in width and 10 sq.m in plan area with a depth not exceeding 30 cm, is termed as

(A) Excavation
(B) Surface dressing
(C) Cutting
(D) Surface excavation

Answer: (D) Surface excavation


Q15. The expected out turn of cement concrete 1 : 2 : 4 per mason per day is

(A) 1.5 m3
(B) 2.5 m3
(C) 3.5 m3
(D) 5.0 m3

Answer: (D) 5.0 m3



We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment