Hardware Engineering Basic Questions – Set 18

Are you guys looking for computer science MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per computer science new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of computer science. Each question has four options followed by the right answer. These computer science MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. A system has two IDE hard drives that are each divided into primary and extended partitions, which drive letter is assigned to the primary partition of the second drive?

(A) C
(B) D
(C) E
(D) F

Answer: (B) D


Q2. How can you totally protect a PC from damage during an electrical storm?

(A) Disconnect the AC power cable
(B) Disconnect all external cables and power cords
(C) Use a surge protector
(D) Turn off the AC power

Answer: (A) Disconnect the AC power cable


Q3. What could cause a fixed disk error?

(A) CDROM drive not installed
(B) Incorrect CMOS settings
(C) Incorrect RAM settings
(D) None of the above

Answer: (B) Incorrect CMOS settings


Q4. Which provides the fastest access to large video files?

(A) Optical drives
(B) IDE hard drives
(C) SCSI hard drives
(D) EIDE hard drives

Answer: (C) SCSI hard drives


Q5. What is the highest binary number that can be referred to on a three position jumper block?

(A) 1
(B) F
(C) 4
(D) 6

Answer: (A) 1


Q6. Which step should you perform first before discharging a CRT?

(A) Remove the CRT from its housing
(B) Disconnect the CRT from the computer
(C) Remove the video assembly
(D) Turn power off before removing power source

Answer: (D) Turn power off before removing power source


Q7. IBM’s Micro Channel Architecture (MCA) specifies which type of the following bit access widths?

(A) 8 bit & 16 bit
(B) 16 bit & 24 bit
(C) 16 bit & 32 bit
(D) 32 bit & 64 bit

Answer: (C) 16 bit & 32 bit


Q8. After doing a low-level format, what would be the next step in configuring the hard drive in a system?

(A) Format DOS partition
(B) Install operating system
(C) Configure DMA channel and back-up interrupt
(D) Partition had disk

Answer: (A) Format DOS partition


Q9. Match the device driver HIMEM.SYS to its operation.

(A) Supports (ANSI) terminal emulation
(B) Manages the use of extended memory
(C) Uses expanded memory on a 80386 processor
(D) Supports code page switching

Answer: (B) Manages the use of extended memory


Q10. Which best describes a fragmented hard drive:

(A) The platters are bad
(B) Data files are corrupted
(C) Clusters of data are damaged
(D) Files are not stored in consecutive clusters

Answer:(D) Files are not stored in consecutive clusters


Q11. In which mode can 2 or more applications be stored in memory at the same time?

(A) Segmented Mode
(B) Unprotected Mode
(C) Real Mode
(D) Protected Mode

Answer: (D) Protected Mode


Q12. Which type of system board is the MOST likely candidate for processor upgrading if you want maximum performance and future compatibility?

(A) ML
(B) PCI
(C) ISA
(D) EISA

Answer: (B) PCI


Q13. What specification covers PC hard cards?

(A) SCSI
(B) ISA
(C) PCMCIA
(D) MFM

Answer: (C) PCMCIA


Q14. Which type of pc card (PCMCIA) slot will allow the insertion of a hard drive?

(A) Type I
(B) Type II
(C) Type III
(D) Type IV

Answer: (C) Type III


Q15. What is modified when changing the system start-up boot sequence?

(A) BIOS/CMOS
(B) CONFIG.SYS
(C) autoexec.bat
(D) COMMAND.COM

Answer: (A) BIOS/CMOS


Computer Hardware MCQ – All Set

Computer Hardware Objective Question and Answer – Set 01
Computer Hardware MCQ Practice Test – Set 02
Hardware Engineering Questions Answers – Set 03
Hardware Science Online Test – Set 04
Computer Science Hardware Free Test – Set 05
Hardware Technology Free Questions & Answers – Set 06
Hardware Questions and Answers – Set 07
Computer Hardware MCQ Test – Set 08
Competitive Exam Questions Hardware Engineering – Set 09
Hardware Engineering Computer Test – Set 10
Computer Hardware Exam Questions – Set 11
Hardware Engineering Interview Questions – Set 12
Quiz Test Hardware Engineering – Set 13
Computer Hardware Online Quiz Questions – Set 14
Govt. Exam Preparation Hardware Engineering – Set 15
Exam Preparation Hardware Engineering – Set 16
Computer Hardware Engineering MCQ – Set 17
Hardware Engineering Basic Questions – Set 18
Hardware Engineering Fundamentals – Set 19
Hardware Engineering Test Series – Set 20
Computer Hardware Basics – Set 21
Computer Hardware Online Computer Test – Set 22
Computer Hardware Objective Questions & Answers Set – 23

We hope the given computer science Engineering on Computer Hardware MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Computer Hardware. If you have any queries related to computer science Engineering on Computer Hardware MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment