Highway Engineering – Civil Engineering Questions and Answers – Set 22

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. The perpendicular offset from the tan-get to the central point of the circular curve, is

(A) R sin θ/2
(B) R cos θ/2
(C) R (1 – cos θ/2)
(D) R (1 – sin θ/2)

Answer: (C) R (1 – cos θ/2)


Q2. The pavement width of a road depends upon

(A) Terrain
(B) Type of traffic
(C) Number of lanes
(D) All the above

Answer: (C) Number of lanes


Q3. For the administration of road transport, a Motor Vehicle Act was enacted in

(A) 1927
(B) 1934
(C) 1939
(D) 1947

Answer: (C) 1939


Q4. The width of pavement in addition to a gravelled berm 1 m on either side for a two directional traffic recommended by Nagpur (India) Conference of Chief Engineers, is

(A) 4.7 m
(B) 5.7 m
(C) 6.7 m
(D) 7.7 m

Answer: (C) 6.7 m


Q5. At a road junction, 16 cross conflict points are severe, if

(A) Both are one-way roads
(B) Both are two-way roads
(C) One is two-way road and other is one-way road
(D) None of these

Answer: (B) Both are two-way roads


Q6. For maximum strength and durability minimum percentage of cement, by weight is

(A) 15 %
(B) 20 %
(C) 25 %
(D) 30 %

Answer: (D) 30 %


Q7. Minimum stopping distance for moving vehicles on road with a design speed of 80 km/hour, is

(A) 80 m
(B) 100 m
(C) 120 m
(D) 150 m

Answer: (C) 120 m


Q8. Road makers along roads from the edge of a kerb should not be less than

(A) 40 cm
(B) 45 cm
(C) 50 cm
(D) 60 cm

Answer: (D) 60 cm


Q9. Stability of hill slopes depends upon

(A) Nature of the slope
(B) Angle of the slope
(C) Geological conditions
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q10. The top height of a route marker above crown level is

(A) 1.50 m
(B) 1.75 m
(C) 2.00 m
(D) 2.25 m

Answer: (D) 2.25 m


Q11. In India the modes of transportation, in the order of their importance, are

(A) Air transport, shipping, roads, railways
(B) Shipping, roads, railways, air transport
(C) Roads, railways, air transport, shipping
(D) Railways, roads, shipping, air transport

Answer:(D) Railways, roads, shipping, air transport


Q12. The correct formula for calculating super-elevation for the hill roads, is

(A) e = V2/254 R
(B) e = V2/225 R
(C) e = V2/278 R
(D) e = V2/114 R

Answer:(B) e = V2/225 R


Q13. Along horizontal curves, if centrifugal force exceeds lateral friction, vehicles may

(A) Skid
(B) Slip
(C) Not be affected
(D) None of these

Answer: (A) Skid


Q14. The absolute minimum sight distance required for stopping a vehicle moving with a speed of 80 kmph, is

(A) 120 m
(B) 200 m
(C) 640 m
(D) None of these

Answer: (A) 120 m


Q15. Curves in the same direction separated by short tangents, are called

(A) Simple circular curves
(B) Compound curves
(C) Transition curves
(D) Broken-back curves

Answer: (D) Broken-back curves


Highway Engineering MCQ – All Set

Highway Engineering Objective Questions Test – Set 01
Highway Engineering MCQ Questions – Set 02
Highway Engineering multiple questions – Set 03
Highway Engineering objective type questions pdf – Set 04
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers – Set 05
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 06
Highway Engineering Objective Questions and Answers pdf – Set 07
Objective Questions in Highway Engineering – Set 08
Highway Engineering Objective Type Questions – Set 09
Highway Engineering MCQ Practice Test – Set 10
Highway Engineering MCQ pdf – Set 11
MCQ for Highway Engineering – Set 12
MCQ on Highway Engineering pdf – Set 13
Highway Engineering material testing MCQ Test – Set 14
Highway Engineering online test – Set 15
Highway Engineering exam papers – Set 16
Highway Engineering exam questions pdf – Set 17
Highway Engineering MCQ Test Questions Online – Set 18
Civil Highway Engineering Practice Test – Set 19
Objective Questions Civil Highway Engineering – Set 20
Civil Engineering Test on Highway Engineering – Set 21
Highway Engineering – Civil Engineering Questions and Answers – Set 22
Highway Traffic Engineering Objective Questions Answers – Set 23
Highway Engineering objective questions and answers Set – 24

We hope the given Highway Engineering on Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Highway Engineering. If you have any queries related to Highway Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment