Highway Engineering exam papers – Set 16

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. First operation during the detailed survey of a hill road, is

(A) Hydrological and soil surveys
(B) Adjustment of alignment along with curves
(C) Derivation of longitudinal and cross-sections
(D) Fixation of Bench Marks

Answer: (D) Fixation of Bench Marks


Q2. If R is the radius of a main circular curve, Δ is the angle of deflection and α is the polar deflection angle of any point, its radial distance is

(A) 3 R √(sin Δ/3 sin 2α)
(B) 3 R √(sin Δ/2 sin 3α)
(C) 3 R √(sin Δ/3 sin α/2)
(D) 3 R √(sin 2Δ sin α)

Answer: (A) 3 R √(sin Δ/3 sin 2α)


Q3. If A is the projected area of a vehicle in square meters, V is speed of the vehicles in kilometers per hour and C is a constant, then the wind resistance R to the moving vehicles, is given by

(A) R = CAV
(B) R = CAV2
(C) R = CAV3
(D) R = C2AV

Answer: (B) R = CAV2


Q4. Pick up the incorrect statement from the following. The width of the right-of-way is decided so as to accommodate

(A) Formation width
(B) Side slopes
(C) Horizontal curve
(D) Vertical curve

Answer: (D) Vertical curve


Q5. Raising of outer edge of a road with respect to inner edge, is known

(A) Super elevation
(B) Cant
(C) Banking
(D) All the above

Answer:(D) All the above


Q6. If the radius of curvature of a hill road is 50 m, the percentage grade compensation should be

(A) 60/R
(B) 70/R
(C) 75/R
(D) 80/R

Answer: (C) 75/R


Q7. The type of transition curves generally provided on hill roads, is

(A) Circular
(B) Cubic parabola
(C) Lemniscate
(D) Spiral

Answer:(D) Spiral


Q8. The G.T. road from Lahore to Calcutta in undivided India, was constructed during

(A) 3495-3500 BC
(B) 265-270 BC
(C) 1540-1545 AD
(D) 1440-1450 AD

Answer: (C) 1540-1545 AD


Q9. The efficiency of the brakes of a vehicle depends upon

(A) Condition of road surface
(B) Condition of the tyres
(C) Presence of the show moisture
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q10. When a number of hair pin bends are introduced, a minimum intervening distance in between is kept

(A) 20 m
(B) 40 m
(C) 60 m
(D) 100 m

Answer: (C) 60 m


Q11. Endoscope is used to determine

(A) Spot speed
(B) Average speed
(C) Travel time
(D) None of these

Answer: (A) Spot speed


Q12. On a pavement with parabolic camber, the angle of inclination of the vehicles will be

(A) More at the crown
(B) Less at the edges
(C) More at the edges
(D) Same at the edges as well as at the crown

Answer: (C) More at the edges


Q13. If cross slope of a country is 10% to 25%, the terrain is classified as

(A) Rolling
(B) Mountainous
(C) Steep
(D) Plain

Answer: (A) Rolling


Q14. The minimum road width is taken

(A) 9 m
(B) 12 m
(C) 16 m
(D) 20 m

Answer: (A) 9 m


Q15. Deviation of the alignment of a trace cut may be permitted in areas involving

(A) Land slides
(B) Sand dunes
(C) Dens
(D) None of these

Answer: (A) Land slides


Highway Engineering MCQ – All Set

Highway Engineering Objective Questions Test – Set 01
Highway Engineering MCQ Questions – Set 02
Highway Engineering multiple questions – Set 03
Highway Engineering objective type questions pdf – Set 04
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers – Set 05
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 06
Highway Engineering Objective Questions and Answers pdf – Set 07
Objective Questions in Highway Engineering – Set 08
Highway Engineering Objective Type Questions – Set 09
Highway Engineering MCQ Practice Test – Set 10
Highway Engineering MCQ pdf – Set 11
MCQ for Highway Engineering – Set 12
MCQ on Highway Engineering pdf – Set 13
Highway Engineering material testing MCQ Test – Set 14
Highway Engineering online test – Set 15
Highway Engineering exam papers – Set 16
Highway Engineering exam questions pdf – Set 17
Highway Engineering MCQ Test Questions Online – Set 18
Civil Highway Engineering Practice Test – Set 19
Objective Questions Civil Highway Engineering – Set 20
Civil Engineering Test on Highway Engineering – Set 21
Highway Engineering – Civil Engineering Questions and Answers – Set 22
Highway Traffic Engineering Objective Questions Answers – Set 23
Highway Engineering objective questions and answers Set – 24

We hope the given Highway Engineering on Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Highway Engineering. If you have any queries related to Highway Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment