Highway Engineering material testing MCQ Test – Set 14

We hope the given Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Civil Engineering. If you have any queries related to Civil Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.


Q1. Border Roads Organization for hilly regions, was formed in

(A) 1947
(B) 1954
(C) 1958
(D) 1960

Answer: (D) 1960


Q2. In case of cement concrete pavements, pick up the incorrect statement

(A) Tractive resistance is low
(B) Initial cost of construction is high
(C) Initial cost of construction is low
(D) Visibility during nights is high

Answer: (C) Initial cost of construction is low


Q3. The wall constructed for the stability of a back filling portion of a road on the downhill side, is known as

(A) Retaining wall
(B) Breast wall
(C) Parapet wall
(D) All the above

Answer: (A) Retaining wall


Q4. For a poorly graded sub-grade soil, thickness of sub-base, is

(A) 10 cm
(B) 15 cm
(C) 20 cm
(D) 30 cm

Answer: (D) 30 cm


Q5. If D is the degree of a curve, the percentage reduction of gradient, is

(A) 0.01 D
(B) 0.02 D
(C) 0.03 D
(D) 0.04 D

Answer: (D) 0.04 D


Q6. If V is speed of a moving vehicle, r is radius of the curve, g is the acceleration due to gravity, W is the width of the carriageway, the super elevation is

(A) WV/gr
(B) W2V/gr
(C) WV2/gr
(D) WV/gr2

Answer: (C) WV2/gr


Q7. The usual width of parapet walls along Highways in hilly region, is

(A) 50 cm
(B) 60 cm
(C) 70 cm
(D) 80 cm

Answer: (B) 60 cm


Q8. Pick up the incorrect statement from the following:

(A) Highways are always constructed in straight line
(B) Highways may be provided horizontal curves
(C) Highways may be provided vertical curves
(D) Highways may be provided both horizontal and vertical curves

Answer:(A) Highways are always constructed in straight line


Q9. Side drains on both sides of a hill road, are essential when the road is

(A) Along the spur curves
(B) Along the re-entrant curves
(C) In cutting
(D) None of these

Answer:(C) In cutting


Q10. In scanty rainfall regions, the camber provided will be

(A) Nil
(B) Flatter
(C) Steeper
(D) None of these

Answer: (B) Flatter


Q11. Pick up the correct statement from the following:

(A) Long tangent sections exceeding 3 km in length should be avoided
(B) Curve length should be at least 150 meters for a deflection angle of 5 degree
(C) For every degree decrease in the deflection angle, 30 metre length of curve to be increased
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q12. In a right angle bend of a road provided with a transition throughout, the maximum polar angle will be

(A) 10°
(B) 15°
(C) 20°
(D) 30°

Answer: (B) 15°


Q13. In water bound macadam roads, binding material, is

(A) Sand
(B) Stone dust
(C) Cement
(D) Brick dust

Answer: (B) Stone dust


Q14. Minimum number of 50 kg cement bags per cubic metre of concrete for a mix corresponding to crushing strength 280 kg/cm2 at 28 days, are

(A) 5.0
(B) 6.5
(C) 7.0
(D) 7.5

Answer: (B) 6.5


Q15. If V is the design speed in km/hour and R is the radius of the curve of a hill road, the super-elevation

(A) e = V / 127 R
(B) e = V2 / 127 R
(C) e = V2 / 225 R
(D) e = V / 225 R

Answer: (C) e = V2 / 225 R


Highway Engineering MCQ – All Set

Highway Engineering Objective Questions Test – Set 01
Highway Engineering MCQ Questions – Set 02
Highway Engineering multiple questions – Set 03
Highway Engineering objective type questions pdf – Set 04
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers – Set 05
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 06
Highway Engineering Objective Questions and Answers pdf – Set 07
Objective Questions in Highway Engineering – Set 08
Highway Engineering Objective Type Questions – Set 09
Highway Engineering MCQ Practice Test – Set 10
Highway Engineering MCQ pdf – Set 11
MCQ for Highway Engineering – Set 12
MCQ on Highway Engineering pdf – Set 13
Highway Engineering material testing MCQ Test – Set 14
Highway Engineering online test – Set 15
Highway Engineering exam papers – Set 16
Highway Engineering exam questions pdf – Set 17
Highway Engineering MCQ Test Questions Online – Set 18
Civil Highway Engineering Practice Test – Set 19
Objective Questions Civil Highway Engineering – Set 20
Civil Engineering Test on Highway Engineering – Set 21
Highway Engineering – Civil Engineering Questions and Answers – Set 22
Highway Traffic Engineering Objective Questions Answers – Set 23
Highway Engineering objective questions and answers Set – 24

We hope the given Highway Engineering on Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Highway Engineering. If you have any queries related to Highway Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment