Highway Engineering multiple questions – Set 03

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. In soils having same values of plasticity index, if liquid limit is increased, then

(A) Compressibility and permeability decrease and dry strength increases
(B) Compressibility, permeability and dry strength decrease
(C) Compressibility, permeability and dry strength increase
(D) Compressibility and permeability increase and dry strength decreases

Answer: (D) Compressibility and permeability increase and dry strength decreases


Q2. Excessive camber on pavements may cause

(A) Deterioration of central portion
(B) Slip of the speedy vehicles towards the edges
(C) Erosion of the berms
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q3. When load is applied on concrete pavement

(A) Away from edges, the maximum bending moment is negative
(B) Away from edges, the maximum bending moment cause compression
(C) On the edges, the maximum stress is parallel to the edge of the slab
(D) None of these

Answer: (C) On the edges, the maximum stress is parallel to the edge of the slab


Q4. The maximum limit of water absorption for aggregate suitable for road construction is

(A) 0.4 %
(B) 0.6 %
(C) 0.8 %
(D) 1.0 %

Answer: (B) 0.6 %


Q5. In hill roads the side drains arc provided

(A) Only on the hill side of road
(B) Only on the opposite side of hill
(C) On both sides of road
(D) None of the above

Answer: (A) Only on the hill side of road


Q6. The fundamental factor in the selection of pavement type is

(A) Climatic condition
(B) Type and intensity of traffic
(C) Sub-grade soil and drainage conditions
(D) Availability of funds for the construction project

Answer: (B) Type and intensity of traffic


Q7. The critical combination of stresses for corner region in cement concrete roads is

(A) Load stress + warping stress frictional stress
(B) Load stress + warping stress + frictional stress
(C) Load stress + warping stress
(D) Load stress + frictional stress

Answer: (C) Load stress + warping stress


Q8. Selection of the routes, of highways depends upon

(A) Feasibility of attaining ruling gradient
(B) Avoidance of cutting hard rocks
(C) Minimum number of bridges
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q9. If the coefficient of friction on the road surface is 0.15 and a maximum super-elevation 1 in 15 is provided, the maximum speed of the vehicles on a curve of 100 metre radius, is

(A) 32.44 km/hour
(B) 42.44 kg/hour
(C) 52.44 km/hour
(D) 62.44 km/hour

Answer: (C) 52.44 km/hour


Q10. In highway construction, rolling starts from

(A) Sides and proceed to center
(B) Center and proceed to sides
(C) One side and proceed to other side
(D) Any of the above

Answer: (A) Sides and proceed to center


Q11. Maximum number of vehicles that can pass a given point on a lane during one hour without creating unreasonable delay, is known as

(A) Traffic density of lane
(B) Basic capacity of lane
(C) Probable capacity of lane
(D) Practical capacity of lane

Answer: (D) Practical capacity of lane


Q12. Pick up the correct statement from the following:

(A) Various geometric design features and generally guided by ruling design speed
(B) The design speed for a given highway should preferably be uniform
(C) Abrupt change in the design speed should not be permitted
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Q13. The most economical lighting layout which is suitable for narrow roads is

(A) Single side lighting
(B) Staggered system
(C) Central lighting system
(D) None of the above

Answer: (A) Single side lighting


Q14. A traffic rotary is justified where

(A) Number of intersecting roads is between 4 and 7
(B) Space is limited and costly
(C) When traffic volume is less than 500 vehicles per hour
(D) When traffic volume is more than 5000 vehicles per hour

Answer: (A) Number of intersecting roads is between 4 and 7


Q15. For the construction of water bound macadam roads, the correct sequence of operations after spreading coarse aggregates is

(A) Dry rolling, wet rolling, application of screening and application of filler
(B) Dry rolling, application of filler, wet rolling and application of screening
(C) Dry rolling, application of screening, wet rolling and application of filler
(D) Dry rolling, application of screening, application of filler and wet rolling

Answer:(C) Dry rolling, application of screening, wet rolling and application of filler


Highway Engineering MCQ – All Set

Highway Engineering Objective Questions Test – Set 01
Highway Engineering MCQ Questions – Set 02
Highway Engineering multiple questions – Set 03
Highway Engineering objective type questions pdf – Set 04
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers – Set 05
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 06
Highway Engineering Objective Questions and Answers pdf – Set 07
Objective Questions in Highway Engineering – Set 08
Highway Engineering Objective Type Questions – Set 09
Highway Engineering MCQ Practice Test – Set 10
Highway Engineering MCQ pdf – Set 11
MCQ for Highway Engineering – Set 12
MCQ on Highway Engineering pdf – Set 13
Highway Engineering material testing MCQ Test – Set 14
Highway Engineering online test – Set 15
Highway Engineering exam papers – Set 16
Highway Engineering exam questions pdf – Set 17
Highway Engineering MCQ Test Questions Online – Set 18
Civil Highway Engineering Practice Test – Set 19
Objective Questions Civil Highway Engineering – Set 20
Civil Engineering Test on Highway Engineering – Set 21
Highway Engineering – Civil Engineering Questions and Answers – Set 22
Highway Traffic Engineering Objective Questions Answers – Set 23
Highway Engineering objective questions and answers Set – 24

We hope the given Highway Engineering on Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Highway Engineering. If you have any queries related to Highway Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment