Highway Engineering objective questions and answers Set – 24

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. If At is the area of steel cross-section, t is working stress, L is width of road and W is weight of slab per square metre, the spacing of the tie bars for a longitudinal joint, is

(A) (100 At × t)/WL
(B) 100 At/tWL
(C) (100 WAt × t)/tL
(D) 100 WL/Att

Answer: (D) 100 WL/Att


Q2. If N is deviation angle the length L of a parabolic vertical curve for overtaking sight distance S, is

(A) NS2/9.6 if L > S
(B) NS2/9.6 if L < S
(C) 2S – 9.6/N if L < S
(D) Both (A) and (C)

Answer: (D) Both (A) and (C)


Q3. Thickness of broken line markings on multi-lane road for lanes is generally kept

(A) 10 cm
(B) 12 cm
(C) 15 cm
(D) 18 cm

Answer:(A) 10 cm


Q4. The shape of a vertical curve, is

(A) Parabolic
(B) Elliptical
(C) Circular
(D) Spiral

Answer:(A) Parabolic


Q5. Maximum super-elevation on hill roads should not exceed

(A) 5 %
(B) 7 %
(C) 8 %
(D) 10 %

Answer: (D) 10 %


Q6. If V is the velocity in kmph, t the brake reaction time in seconds and η the efficiency of the brakes, the stopping distance S of the vehicle, is

(A) 0.28V2t + V/0.01 η
(B) 0.28Vt + V2/0.1 η
(C) 0.28Vt + 0.01 V2η
(D) 0.28Vt + 0.01 V2/η

Answer: (C) 0.28Vt + 0.01 V2η


Q7. If L is the length of the transition curves provided on either side of a circular curve of radius R, the maximum angle of deflection with tangent for the junctions of the transition curve and circular curve, is

(A) L/R
(B) L/2R
(C) L/3R
(D) None of these

Answer: (D) None of these


Q8. If R is the radius of a main curve and L is the length of the transition curve, the shift of the curve, is

(A) L/24 R
(B) L2/24 R
(C) L3/24 R
(D) L4/24 R

Answer: (B) L2/24 R


Q9. If present A.D.T. is 5000 vehicles and annual increase is 10%, the average future flow after 5 years will be

(A) 6050 vehicles
(B) 7050 vehicles
(C) 8050 vehicles
(D) 9050 vehicles

Answer: (C) 8050 vehicles


Q10. The inventor of road making as a building science, was

(A) Sully
(B) Tresguet
(C) Telford
(D) Macadam

Answer: (A) Sully


Q11. The length of the side of warning sign boards of roads is

(A) 30 cm
(B) 40 cm
(C) 45 cm
(D) 50 cm

Answer: (C) 45 cm


Q12. Pick up the correct statement from the following:

(A) Detailed survey is carried out for a strip of land about 30 m at sharp curves
(B) Levels are taken along the trace cut at an interval of 20 m
(C) Contour interval is generally adopted at 2 meters vertical interval
(D) All the above

Answer: (D) All the aboveOption D


Q13. The desirable camber for straight roads with water bound macadam or gravel surface, is

(A) 1 in 33 to 1 in 25
(B) 1 in 40 to 1 in 33
(C) 1 in 150 to 1 in 140
(D) 1 in 160 to 1 in 140

Answer: (B) 1 in 40 to 1 in 33


Q14. Minimum permissible speed on high speed roads, is decided on the basis of

(A) 15 percentile cumulative frequency
(B) 20 percentile cumulative frequency
(C) 30 percentile cumulative frequency
(D) 40 percentile cumulative frequency

Answer: (A) 15 percentile cumulative frequency


Q15. The maximum radial distance of a Lemniscate curve, having maximum polar angle a, is

(A) 3 R sin α
(B) 3 R sin2α
(C) 3 R sin 2α
(D) 3 R sin α/2

Answer: (C) 3 R sin 2α


Highway Engineering MCQ – All Set

Highway Engineering Objective Questions Test – Set 01
Highway Engineering MCQ Questions – Set 02
Highway Engineering multiple questions – Set 03
Highway Engineering objective type questions pdf – Set 04
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers – Set 05
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 06
Highway Engineering Objective Questions and Answers pdf – Set 07
Objective Questions in Highway Engineering – Set 08
Highway Engineering Objective Type Questions – Set 09
Highway Engineering MCQ Practice Test – Set 10
Highway Engineering MCQ pdf – Set 11
MCQ for Highway Engineering – Set 12
MCQ on Highway Engineering pdf – Set 13
Highway Engineering material testing MCQ Test – Set 14
Highway Engineering online test – Set 15
Highway Engineering exam papers – Set 16
Highway Engineering exam questions pdf – Set 17
Highway Engineering MCQ Test Questions Online – Set 18
Civil Highway Engineering Practice Test – Set 19
Objective Questions Civil Highway Engineering – Set 20
Civil Engineering Test on Highway Engineering – Set 21
Highway Engineering – Civil Engineering Questions and Answers – Set 22
Highway Traffic Engineering Objective Questions Answers – Set 23
Highway Engineering objective questions and answers Set – 24

We hope the given Highway Engineering on Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Highway Engineering. If you have any queries related to Highway Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment