Highway Engineering online test – Set 15

Are you guys looking for Civil Engineering MCQ Questions with Answers PDF Free Download as per Civil Engineering new exam pattern? You came to the right page. This may assist you to understand and check your knowledge about the Subjects. Students also can take a free test of the Multiple Choice Questions of Civil Engineering. Each question has four options followed by the right answer. These Civil Engineering MCQ Questions are selected supported by the newest exam pattern.


Q1. Design of flexible pavement, involves

(A) Wheel loads
(B) Intensity of traffic
(C) Climate of the region
(D) Sub-grade conditions

Answer: (C) Climate of the region


Q2. For Indian conditions, the water bound macadam roads, are suitable if daily traffic does not exceed

(A) 2000 tonnes
(B) 2500 tonnes
(C) 3000 tonnes
(D) 3500 tonnes

Answer: (A) 2000 tonnes


Q3. Along a hill road, a side drain is provided on

(A) Outer side of a spur curve
(B) Outer side of a re-entrant curve
(C) Outer side of both (a) and (b)
(D) Inner side of both (a) and (b)

Answer: (D) Inner side of both (a) and (b)


Q4. Increase in traffic volume, due to increase in transport vehicles, is known as

(A) Development traffic
(B) Normal traffic growth
(C) Generated traffic growth
(D) Current traffic

Answer: (C) Generated traffic growth


Q5. Indian Road Congress (I.R.C.) was founded and constituted with its head quarters at New Delhi, in

(A) 1924
(B) 1927
(C) 1930
(D) 1934

Answer:(D) 1934


Q6. The total length of a valley formed by two gradients – 3% and + 2% curve between the two tangent points to provide a rate of change of centrifugal acceleration 0.6 m/sec2, for a design speed 100 kmph, is

(A) 16.0 m
(B) 42.3 m
(C) 84.6 m
(D) None of these

Answer: (C) 84.6 m


Q7. Width of a rotary round should be equal to

(A) Twice the width of narrowest radial road
(B) Width of the widest road
(C) Width of the widest road plus the width of one lane
(D) Width of the widest road plus 2 meters

Answer: (C) Width of the widest road plus the width of one lane


Q8. The steepest gradient permitted on roads which, in ordinary conditions, does not exceed, is known

(A) Ruling gradient
(B) Maximum gradient
(C) Exceptional gradient
(D) Floating gradient

Answer: (B) Maximum gradient


Q9. If V is speed in km/hour and R is radius of the curve, the super-elevation e is equal to

(A) V2/125 R
(B) V2/225 R
(C) V2/325 R
(D) V2/25 R

Answer: (B) V2/225 R


Q10. Volume of traffic which would immediately use a new road or an improved one when opened to traffic, is known

(A) Development traffic
(B) Current traffic
(C) General traffic
(D) Normal traffic growth

Answer: (D) Normal traffic growth


Q11. When each particle of aggregates is thinly coated with cement paste, a heterogeneous solid is formed, which is known as

(A) Hydration
(B) Gel
(C) Concrete
(D) None of these

Answer: (C) Concrete


Q12. The weaving length of a roadway is the distance

(A) Between the channelizing islands
(B) Equal to half circumference
(C) Equal to total width of adjoining radial roads
(D) Equal to diameter of rotary

Answer: (A) Between the channelizing islands


Q13. Volume of traffic which is due to improvement carried out in adjacent area, is known as

(A) Development traffic
(B) Generated traffic growth
(C) Normal traffic growth
(D) Current traffic

Answer: (A) Development traffic


Q14. Width of the shoulders of carriage way is generally kept

(A) 100 cm
(B) 125 cm
(C) 150 cm
(D) 250 cm

Answer: (D) 250 cm


Q15. Following type of pavement is generally known as flexible pavement

(A) Water-bound macadam roads
(B) Stabilized soil roads
(C) Road constructed with various layers of building material well compacted
(D) All the above

Answer: (D) All the above


Highway Engineering MCQ – All Set

Highway Engineering Objective Questions Test – Set 01
Highway Engineering MCQ Questions – Set 02
Highway Engineering multiple questions – Set 03
Highway Engineering objective type questions pdf – Set 04
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers – Set 05
Highway Engineering Multiple Choice Questions and Answers pdf – Set 06
Highway Engineering Objective Questions and Answers pdf – Set 07
Objective Questions in Highway Engineering – Set 08
Highway Engineering Objective Type Questions – Set 09
Highway Engineering MCQ Practice Test – Set 10
Highway Engineering MCQ pdf – Set 11
MCQ for Highway Engineering – Set 12
MCQ on Highway Engineering pdf – Set 13
Highway Engineering material testing MCQ Test – Set 14
Highway Engineering online test – Set 15
Highway Engineering exam papers – Set 16
Highway Engineering exam questions pdf – Set 17
Highway Engineering MCQ Test Questions Online – Set 18
Civil Highway Engineering Practice Test – Set 19
Objective Questions Civil Highway Engineering – Set 20
Civil Engineering Test on Highway Engineering – Set 21
Highway Engineering – Civil Engineering Questions and Answers – Set 22
Highway Traffic Engineering Objective Questions Answers – Set 23
Highway Engineering objective questions and answers Set – 24

We hope the given Highway Engineering on Civil Engineering MCQ Questions with Answers will definitely yield fruitful results. Hope you got enough ideas on the MCQs on Highway Engineering. If you have any queries related to Highway Engineering MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

Leave a Comment